Tăierea de păduri în scop comercial va fi interzisă în județul Ilfov, iar în termen de doi ani Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Primăria Capitalei, vor trebui să adopte un plan de management al pădurilor din această zonă, a informat Platforma Civică "Împreună pentru Centura Verde".
Precizările sunt făcute în contextul adoptării noului Cod silvic de către Parlament și al promulgării sale de către președintele Klaus Iohannis, scrie Agerpres.
"Prin această lege recent promulgată, Platforma Civică 'Împreună pentru Centura Verde' a inclus o serie de prevederi ce protejează toate pădurile din Ilfov, acestea devenind piatra de temelie a viitoarei centuri verzi a Capitalei, iar legiferarea centurilor verzi la nivel național a devenit realitate. Un pas esențial înspre a avea orașe mai reziliente climatic, mai puțin poluate și, implicit, oameni mai sănătoși și mai fericiți", se subliniază într-un comunicat transmis de platforma civică.
Conform sursei citate, printre cele mai importante prevederi ale noului Cod silvic se numără: interzicerea oricăror tăieri de păduri în scop comercial, în județul Ilfov. Se vor duce la bun sfârșit doar contractele aflate deja în desfășurare, cu termen de finalizare în primăvara anului 2025. Se vor permite doar tăieri uzuale, cum ar fi cele în scop de îngrijire a pădurii, regenerare sau reconstrucție ecologică. De asemenea, proprietarii vor beneficia de compensații, la cerere.
"În termen de doi ani, Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Primăria Generală a Municipiului București, adoptă Planul de management al pădurilor din Ilfov. În termen de doi ani, Ministerul Mediului emite metodologia pentru crearea centurilor verzi din jurul orașelor țării. În termen de doi ani se vor stopa tăierile în scop comercial din pădurile identificate ca fiind periurbane (cum ar fi Trivale, de lângă Pitești, Bârnova, de lângă Iași sau Hoia, de lângă Cluj-Napoca), urbane (inclusiv partea Pădurii Băneasa ce ține de București) sau mini-păduri urbane din întreaga țară, acestea făcând parte din viitoarele centuri verzi", se mai arată în comunicat.
Va fi permis accesul nerestricționat în orice pădure, pentru recreere, cu bicicleta, cel nerestricționat pedestru, tot pentru recreere, fusese inclus încă de la Senat cu deja largă acceptare. Alte prevederi vizează protejarea arborilor remarcabili din fondul forestier și includerea conceptului de centuri verzi în silvicultura românească.
"Prin impactul lor sistemic, centurile verzi redefinesc rolul și importanța pe care pădurile periurbane le au în viața a milioane de locuitori ai acestei țări. Centurile verzi sunt un proiect pentru generații. Un dar al generației noastre față de generațiile ce vin și, în același timp, o datorie morală pe care o avem de a le lăsa o țară în care vor iubi să trăiască", a precizat Alex Găvan, fondator al Platformei Civice "Împreună pentru Centura Verde".
Platforma reunește susținerea a peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice. De asemenea, beneficiază de susținerea Administrației Prezidențiale.
CITEȘTE ȘI O navă cargou rusească s-a scufundat în Marea Mediterană"Bucureștiul este a doua cea mai poluată capitală din UE, înregistrând și cel mai mare cost social cauzat de poluare din toată Uniunea, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde de euro. Conform concluziei oficiale a unui raport din 2020 al Institutului Național de Sănătate Publică, dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării, locuitorii Bucureștiului ar putea avea o speranță de viață mai lungă cu patru ani. După ani și ani de atenționări, România este în procedură de infringement și a și fost condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru aerul toxic din București și multe alte orașe. (...) Cu doar 16% suprafață împădurită (aproximativ 26.000 de hectare), Ilfovul este considerat, conform Codului Silvic, 'zonă cu deficit de vegetație forestieră'", se evidențiază în comunicatul citat.