Statul vrea să stimuleze asocierile dintre agricultori și pregătește facilități fiscale pentru cooperative

Statul vrea să stimuleze asocierile dintre agricultori și pregătește facilități fiscale pentru cooperative
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 10 sep 2015

Cooperativele agricole vor plăti un impozit pe profit redus cu 20% în primii cinci ani de activitate, iar membrii acestora vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit în cazul microintreprinderilor și de la plata impozitului pe venit în cazul persoanelor fizice pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Agriculturii, care modifică și completează legea cooperației agricole din 2004.

În cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea ar urma să plătească impozit pe profit și să fie scutite de la plata impozitului pe venit. În proiect se mai propune și scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor membrilor cooperatori utilizate în cadrul cooperativei agricole.

Urmărește-ne și pe Google News

"Această măsură se justifică deoarece, în prezent, există foarte puține cooperative funcționale și se impune stimularea înființării de noi cooperative și atragerea micilor agricultori în această formă de organizare. Agricultorii, în special cei cu suprafețe mici, dar cu pondere mare, au o anumită reținere față de această formă de organizare care este preponderentă în statele UE cu agricultură avansată", au declarat pentru Profit.ro reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Prin proiect se încearcă și evitarea dublei impozitări. În prezent, un membru cooperator plătește TVA la intrarea/predarea produsului către cooperativă, iar cooperativa la rândul ei plătește TVA la ieșirea aceluiași produs din cooperativă. Aceeași facilitate se propune și pentru grupurile de producători înființate potrivit legii;

Totodată, se propune scutirea de la plata taxelor vamale la importurile de tractoare, mașini și utilaje agricole, echipamente de irigat și alte asemenea echipamente utilizate de cooperativele agricole.

"Se urmărește, astfel, aschiziționarea de echipamente și utilaje agricole performante care să poată fi utilizate în comun de către agricultorii organizați în cooperative, precum și atragerea de noi agricultori, deținători de terenuri dar fără utilaje agricole", au mai spus reprezentanții ministerului.

Cooperativa agricolă e o asociație autonomă de persoane fizice și/sau juridice, după caz, persoană juridică de drept privat, constituită pe baza consimțământului liber exprimat de părți, în scopul promovării intereselor membrilor. Cooperativa poate avea un număr nelimitat de membri, cu capital variabil, care exercită o activitate economică, tehnică și socială în interesul privat al membrilor săi.

Cooperativa agricolă se înființează și funcționează cu un număr minim de 5 persoane și este asimilată unui producător agricol. Pentru accesarea de fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene destinate schemelor de plăți directe, ajutoarelor naționale tranzitorii și măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, producătorul agricol definit este asimilat fermierului activ.

viewscnt
Afla mai multe despre
cooperative
ordonanta
facilitati fiscale