Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează, vineri, protest în București la care se vor alătura și alte categorii socio-profesionale. Revendicările vizează Legea pensiilor.
”Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va susține vineri, 25 octombrie 2024, în intervalul orar 13.00 – 16.00, alături de feroviari, militari, mineri, polițiști, siderurgiști, energeticieni și alte categorii socio - profesionale, personal activ, rezerviști și pensionari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, o amplă acțiune de protest în Piața Victoriei, la sediul Guvernului României. Protestul reprezintă, în fapt, o continuare a mitingului desfășurat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în data de 26 septembrie 2024, la care au participat, de asemenea, organizațiile sindicale din cadrul Confederației Meridian”, au transmis organizatorii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceștia cer modificarea în regim de urgență a Legii 360/2023 - privind sistemul public de pensii, care a abrogat din Statutul personalului silvic (OUG 59/2000) încadrarea în condiții speciale (fosta grupă I) a locurilor de muncă pentru personalul silvic, scrie News.ro
Sunt afectați cei care desfășoară activități de paza fondului forestier, a fondurilor cinegetice și piscicole, a ariilor naturale protejate; control silvic și cinegetic; exploatări forestiere; construcții forestiere; lucrări de teren în activitatea de fond forestier și împăduriri.
Încadrarea în condiții speciale făcea posibilă reducerea vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu 1 an la fiecare 5 ani lucrați în astfel de condiții, conform Legii 234/2019.
”Silvicultorii din România își exprimă profunda nemulțumire și revolta cu privire la această nedreptate, creată unei întregi categorii profesionale, prin noua Lege a pensiilor.
Pentru eliminarea acestei inechități, care afectează astăzi peste 20.000 de silvicultori activi, în condițiile în care din 2019 și până în prezent, condițiile de muncă în domeniul forestier nu s-au îmbunătățit cu nimic și, cu atât mai mult, nu s-au normalizat ”, au mai transmissilvicultorii.
CITEȘTE ȘI FOTO Popeyes a deschis un nou restaurant în România, tot cu saxofon din New OrleansAceștia detaliază principalele argumente pentru modificarea legii:
- Activitățile din silvicultură presupun efort fizic deosebit, desfășurat în condiții de teren accidentat, condiții atmosferice deosebite (temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, ploi, ninsori, fenomene meteo extreme), condiții vătămătoare din partea factorilor biotici (atacuri ale urșilor și ale altor animale sălbatice, precum și numeroase atacuri ale infractorilor surprinși în pădure), care de multe ori, pun viața personalului silvic în pericol;
- Activitatea de pază a pădurilor se desfășoară adesea în condiții extreme de risc, iar în ultimii ani, 6 pădurari au fost uciși și peste 750 de silvicultori au devenit victime ale agresorilor surprinși în timp ce tăiau ilegal, sustrăgeau lemn, ori se aflau la braconaj;
- Din statisticile existente la nivelul sectorului silvic din România, s-a constatat că speranța medie de viață în silvicultură nu depășește vârsta de 63 ani, fiind cea mai scăzută speranță de viață din Uniunea Europeană, în condițiile în care, vârsta standard de pensionare este 65 ani;
- În plus, silvicultorii cer stoparea urgentă și retragerea Proiectului de Lege privind Codul Silvic de la Parlament, proiect legislativ pe care îl consideră ”periculos pentru sectorul silvic, și care, dacă va fi votat de Camera Deputaților în forma adoptată de către Senat, va produce deservicii majore gestionării durabile a pădurilor, va afecta considerabil bugetul național, va conduce la politizarea personalului silvic și a administrației silvice și, cel mai grav, va favoriza distrugerea pădurilor României”.
”În pragul celor două campanii electorale, pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, printr-o scrisoare adresată recent Camerei Deputaților, solicită analizarea Proiectului de Lege privind Codul Silvic în comisiile de specialitate și aprobarea cu celeritate a acestuia în plenul Camerei Deputaților, solicitare justificată ca fiind cerință în Programul Național de Redresare și Reziliență. La nivelul Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților s-a constituit un grup de lucru în acest sens, fără a invita însă și partenerii sociali, organizațiile sindicale”, au mai transmis silvilcultorii.
În plus, aceștia solicită eliminarea măsurilor fiscal-bugetare din Legea nr. 296/2023 care conduc la diminuarea veniturilor salariaților și încalcă drepturile negociate prin contractele colective de muncă (tichete de masă, vouchere de vacanță, compensații la concedieri colective, condiționarea și limitarea salarizării în funcție de profitabilitatea angajatorului, etc)
Protestul se intitulează ”Așa nu se mai poate”.