Fermierii bulgari sunt ocupați zilele acestea cu recoltatul petalelor trandafirilor din care se face renumitul ulei de trandafir, cu aproximativ o lună mai repede decât de obicei, din cauza schimbărilor climatice care au adus primăveri mai calde și mai umede, transmite Reuters.
Bulgaria este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de ulei de trandafir. Cel mai bun ulei este produs în Valea Trandafirilor, situată în apropierea orașului Kazanlak, sud-estul Bulgariei, unde se cultivă flori încă din perioada tracilor, secolele 5-3 î.e.n., scrie Agerpres.
Prima fabrică de ulei de trandafir din Bulgaria a fost deschisă în 1820, în orașul Kazanlak.
Procesul la finalul căruia rezultă cele 2-3,5 tone de ulei de trandafir produse anual în Bulgaria nu este unul facil. Pentru fiecare gram de ulei este nevoie de peste 1.000 de petale de trandafir, care trebuie culese cu mâna în cursul dimineții, pentru că cel mai ridicat conținut de ulei esențial este în jurul orei 7 a.m.
"În fiecare seară se formează condens care se agață de trandafir, ceea ce permite uleiului din floare să fie la cel mai bun nivel", spune Miroslav Terziev, un fermier care se ocupă cu cultivarea trandafirilor în satul Cherganovo.
Petalele trandafirilor sunt utilizate și pentru alte produse precum apă de trandafiri, dulceață de trandafiri, ceai de trandafiri și chiar și lichior de trandafir.
Calitatea petalelor și a uleiului de trandafir depinde în mare măsură de condițiile meteo, o combinație de căldură și umiditate fiind crucială, spune Todor Nikolaev, director de tehnologie la distileria Terra Roza. Potrivit acestuia, iarna blândă recentă și luna martie foarte călduroasă au făcut ca trandafirii să înflorească mai repede în acest an iar sezonul culesului a început cu aproape trei săptămâni mai repede decât era normal.
"Luna mai a fost una destul de ploioasă așa că florile nu înfloresc toate deodată ceea ce permite un cules bun al grădinilor. Temperaturile scăzute au împiedicat evaporarea uleiului, sezonul este un favorabil pentru toată lumea din sistemul de producție", a spus Todor Nikolaev.
Oamenii de știință spun că schimbările climatice din ultimele decenii au făcut ca plantele să înceapă să înflorească mai repede cu câteva săptămâni decât de obicei.
CITEȘTE ȘI Inspectorii ANAF au depistat, la o singură firmă, venituri nedeclarate de 100 de milioane de lei din criptomonede"Am verificat arhivele noastre din 1987 și am descoperit că debutul înfloririi trandafirilor avea loc între 10 și 20 iunie. Astăzi avem trandafiri care au început să înflorească mai repede cu o lună", spune Valentin Kazandjiev, agro-meteorolog la Institutul național de meteorologie și hidrologie de la Sofia.
Kazandjiev a apreciat că fermierii care se confruntă cu schimbări climatice ar trebui să se concentreze pe tehnologii care să limiteze impactul schimbărilor climatice, în timp ce oamenii de știință ar trebui să recomande, în fiecare deceniu, diferite zone geografice pentru diferite culturi.