Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind protecția arborilor remarcabili, informează Administrația Prezidențială.
Actul normativ are ca obiect de reglementare instituirea unui mecanism de evidență și protecție a arborilor remarcabili, precum și stabilirea condițiilor pentru inventarierea, marcarea și tăierea acestora cu scopul protejării acestora, scrie News.ro.
„În sensul prezentei legi, prin arbori remarcabili se înțelege arborii din afara fondului forestier național, inclusiv din intravilanul localităților, care îndeplinesc cel puțin una dintre următoarele caracteristici: a) au o circumferință minimă a trunchiului, măsurată la 130 cm de sol în amonte, conform anexei care face parte integrantă din prezenta lege; b) au vârsta de minimum 160 de ani, stabilită în baza datelor înscrise în amenajamentele silvice sau a altor documente, precum și a determinărilor și măsurătorilor specifice, efectuate la data înregistrării arborelui; c) prezintă o valoare cultural-istorică pentru zonă și comunitate, fiind legați de un eveniment istoric sau de o personalitate, de o întâmplare istorică sau de o legendă”, arată legea promulgată de către șeful statului.
Prevederile prezentei legi sunt obligatorii pentru proprietarii și deținătorii cu orice titlu de teren cu vegetație forestieră din afara fondului forestier național, inclusiv din intravilanul localităților, cu excepția proprietăților private din intravilanul localității.
„Tăierea și valorificarea arborilor remarcabili, indiferent de proprietate, este permisă numai în următoarele cazuri: a) arborele remarcabil este complet uscat, cu excepția cazurilor în care extragerea lemnului mort este interzisă; b) arborele remarcabil este dezrădăcinat din cauze naturale, cu excepția cazurilor în care extragerea arborilor doborâți este interzisă; c) arborele remarcabil pune în pericol siguranța oamenilor și a bunurilor și nu există altă modalitate de a reduce acest risc, în urma unei evaluări făcute de către autoritatea responsabilă”, mai arată sursa citată.
Marcarea pentru tăiere și tăierea arborilor remarcabili se face numai după evaluarea prealabilă și cu avizul favorabil al Gărzii Forestiere competente teritoriale.
Avizul de marcare pentru tăiere se solicită de către administratorii silvici, autorității publice centrale pentru silvicultură. În cazul eliberării unui aviz favorabil acesta va conține și termenul în care arborele va fi tăiat.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul, procesatorii și marile magazine au convenit o reducere a prețului pentru laptele de consum timp de 6 luni. Fermierii vor primi peste 43 milioane euro ajutoare pentru producția de lapteÎn termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se vor elabora și publica prin ordin comun al miniștrilor mediului și dezvoltării rurale și administrației, norme de aplicare.
Structurile teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspund de silvicultură vor ține o evidență pe județ și localitate a arborilor remarcabili pentru care s-a solicitat aviz de marcare, a celor pentru care s-a eliberat aviz de tăiere, precum și a cauzei eliberării acestui aviz.
Administratorii silvici au obligația inventarierii arborilor remarcabili din afara fondului forestier.