Programul Rabla pentru tractoare va fi operational până la 31 martie

Agribusiness   
Programul Rabla pentru tractoare va fi operational până la 31 martie

Programul Rabla pentru tractoare va fi operațional până la 31 martie, anunță Ministerul Mediului. Sunt două categorii de vouchere: unele de 35.750 euro și altele de 44.000 euro, pentru tinerii fermieri. Sprijinul financiar este de 65%, respectiv 80% din valoarea de achiziție a tractorului cumpărat, al cărui cost nu trebuie să depășească 55.000 euro.

”Rabla pentru tractoare va fi operațional până pe 31 martie 2025. Am decis ca în Programul rabla pentru tractoare, fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui șansă: sper ca în luna martie a acestui an, fermierii să poată să beneficieze de această finanțare”, a anunțat ministrul Mircea Fechet, cu ocazia semnării ordinului pentru programul „Rabla pentru tractoare”, menit să sprijine fermierii să își modernizeze echipamentele agricole.

Urmărește-ne și pe Google News
Nou jucător - Liderul pieței poloneze de carne ambalată vine în România CITEȘTE ȘI Nou jucător - Liderul pieței poloneze de carne ambalată vine în România

Potrivit acestuia, fiecare fermier își joacă singur șansa în Programul "Rabla Tractoare", iar noile investiții vor fi monitorizate timp de cinci ani, scrie News.ro.

Cei care doresc să își înlocuiască utilajele agricole uzate cu unele moderne și performante se vor putea înscrie singuri direct în aplicația de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), și nu la dealerii de tractoare.

De asemenea, AFM va supraveghea, pe o perioadă de cinci ani, modul în care sunt respectate prevederile schemei de finanțare, în așa fel încât să ne asigurăm că activitățile se derulează conform regulilor asumate prin contract.

„E acel program prin care încurajăm fermierii și tinerii fermieri să devină mai prietenoși cu mediul, însă în același timp să producă mai mult, mai ieftin și mai ecologic”, a mai subliniat demnitarul.

Ghidul de finanțare a suferit câteva modificări. Cea mai importantă se referă la modul de înscriere în program. Dacă anterior înregistrarea se făcea prin intermediul dealerilor, acum, fiecare fermier are posibilitatea de a aplica personal.

„Am primit multe mesaje de la cetățeni cărora le era teamă că nu vor prinde finanțarea pentru că înregistrarea se făcea prin dealer și nu de către ei înșiși. Am decis ca fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui șansă de a prinde această finanțare,” a explicat ministrul.

O altă modificare semnificativă vizează creșterea perioadei de monitorizare a beneficiarilor, de la un an la cinci ani.

„Asta înseamnă că timp de cinci ani respectivul fermier se obligă să nu înstrăineze tractorul respectiv și se oblige să-l folosească așa cum s-a decis prin acel ghid. E o măsură care ne ajută să finanțăm adevărații fermieri, nu doar pe cei care doreau să profite de această oportunitate”, a precizat ministrul.

Gemini, eliminat din aplicația Google de iPhone CITEȘTE ȘI Gemini, eliminat din aplicația Google de iPhone

Prin acest program, fermierii pot beneficia de vouchere în valoare de 35.750 de euro sau 44.000 de euro, în funcție de procentul de finanțare: 65% pentru fermierii peste 40 de ani și 80% pentru tinerii fermieri. Valoarea maximă a unui tractor finanțat este de 55.000 de euro.

Solicitantul trebuie să predea un autovehicul uzat: vechiul tractor sau poate un autoturism și nu se ține cont de vechimea colaborării cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

„Nu avem astfel de condiții în ghid, nici de un an, nici de trei ani. Nu avem nicio problemă cu noii fermieri, cu tinerii fermieri, cu cei care doresc să se apuce acum de această activitate. Cred că avem nevoie de mai mulți fermieri, nu de mai puțini”, a declarat Mircea Fechet. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rabla pentru tractoare
ministerul mediului