Producția de miere va scădea la jumătate în acest an

Producția de miere va scădea la jumătate în acest an
scris 8 dec 2019

Producția de miere la nivel național va scădea la jumătate în acest an, din cauza ploilor și a temperaturilor scăzute, a declarat pentru News.ro președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, care apreciază că prețul mierii nu va crește, pentru că România importă multă miere ieftină, care ajunge la 20% din total consum.

”Din datele pe care le avem de la apicultori până în prezent, producția de miere din acest an va fi cu 50-55% sub producția medie anuală. Ea diferă pe regiuni, de exemplu în Moldova producția a fost mai bună decât în restul țării, aici scăzând cu aproximativ 40%. Estimăm că producția de miere la nivel național va fi de 15-17.000 tone, față de 30.000 tone”, a declarat pentru News.ro președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Urmărește-ne și pe Google News

El spune că ploile din primăvară au generat acest dezastru, dar și temperaturile scăzute.

"De exemplu, rapița nu a răsărit, dar nu a fost semănată nici măcar jumătate față de anul anterior. Iar la floarea-soarelui a fost secetă. În plus, din cauza temperaturilor scăzute, salcâmul a înghețat parțial. A plouat, a fost vânt, ce mai, a fost un an calamitat din acest punct de vedere”, a adăugat Fetea.

Fonduri suplimentare pentru programul ”Tomata” și alocări de subvenții în zootehnie CITEȘTE ȘI Fonduri suplimentare pentru programul ”Tomata” și alocări de subvenții în zootehnie

El apreciază că, cel mai proabil, apicultorii vor avea nevoie de spriin financiar de la Guvern, ca să poată supraviețui.

”Apicultura s-a dezvoltat până acum din activitate proprie, fără spijin financiar. Din păcate, se pare că acum vom deveni dependenți de sprijin financiar”, a precizat reprezentantul Asociației Crescătorilor de Albine din România.

În România, din datele oficiale, rezultă că există peste 1,8 milioane familii de albine. Apicultorii au primit în această toamnă un ajutor de minimis de 37 milioane lei, respectiv 20 de lei pe familia de albine, pentru a recupera din cheltuielile făcute cu hrănirea albinelor, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile.

El cere totodată autorităților ca apicultorii să fie feriți de introducerea de hibrizi de albine, pentru a proteja rasa internă de albine.

Românii nu sunt mari consumatori de miere, spune el. Suntem codași în Europa, cu un consum de 550 – 600 grame pe cap de locuitor, pe an.

”Se importă circa 15-20% din consum, care înseamnă 4-5.000 tone de miere. Cel mai mult din Ucraina, China, Argentina, Mexic și Uniunea Europeană. Atâta timp cât se importă miere mai ieftină, nu cred că va crește prețul. De exemplu, mierea din Ucraina este la jumătate de preț. Nu putem  concura cu ei. Însă calitatea nu este aceeași, mierea românească este mult mai bună, este de calitate”, a precizat Fetea.

Acesta cerea totodată ca pe etichetele borcanelor cu miere să fie menționată țara exactă de proveniență.

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
albine
productie