Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România, la porci dintr-o gopodărie de la periferia municipiului Satu Mare, a anunțat, marți, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), precizând că virusul ar fi fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina.
Recent, România a primit de la Bruxelles o atenționare de pestă porcină africană și a început să controleze toate aeroporturile și porturile.
În octombrie, un patronat din domeniu preciza pentru Profit.ro că un focar de pestă porcină africană în România va genera cea mai mare criză din ultimii 25 de ani, cu pagube de sute milioane euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Chiar dacă nu afectează omul, boala este considerată un pericol pentru siguranța alimentară și se poate transmite prin produse de carne de porc transportate dintr-o țară în alta, prin mișcarea animalelor și prin transporturile ilegale de porci, precum și prin mistreți, care sunt purtătorii naturali de boală.
Concret, pesta porcină este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici și pe cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporții. Pesta porcină se transmite prin contactul direct dintre porcii domestici și/sau sălbatici, bolnavi și cei sănătoși. Virusul se răspândește și prin contactul cu secrețiile (lacrimi, salivă) și excrețiile (fecalele animalelor infectate) animalelor.
Porcii sănătoși se infectează prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate. Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi către cei sănătoși în cadrul mișcărilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri) și de către oameni, păsări, insecte. Virusul se transmite de la porcii aparent sănătoși, cu 2-4 zile înainte de apariția semnelor de boală.
Acum, conform ANSVSA, pesta porcină africană a fost confirmată cu o zi în urmă de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, iar în urma investigațiilor epidemiologice s-a stabilit că există un focar primar și un focar secundar al bolii.
"Din primele investigații făcute la fața locului de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reieșit că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfășurare", spune sursa citată.
CITEȘTE ȘI După Lidl, și Selgros intră pe piața de turism. Va vinde vacanțe în Cuba și DubaiANSVSA mai spune că Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare împreună cu DSVSA au intervenit și au luat mai multe măsuri: au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restricții pentru zonele infectate, au fost ucise șapte animale, iar cadavrele au fost incinerate, s-a făcut dezinfecția în cele două gospodării în care au fost depistați porcii bolnavi, au fost făcute verificări în gospodăriile aflate în zona celor în care a fost depistată boala și a fost stabilită o zonă de protecție și de supraveghere în jurul focarului.
După primirea confirmării privind focarul de pestă porcină animală, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor.
De asemenea, urmează să fie convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în vederea adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuțiilor pentru ministerele cu responsabilități în controlul bolii, iar Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții și măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate.