Adrian Porumboiu, om de afaceri cu investiții în domeniul agricol, susține că eliminarea facilităților pentru angajații din construcții și din agricultură va provoca un nou exod al forței de muncă din România. ”Dacă un angajat avea 5.000 de lei brut, lua 4.000 de lei în mână. Dacă avea 6.000 de lei brut, lua spre 5.000 net. Pe salariat nu-l interesează cât îi dai brut, el vrea să vadă ce are în mână. Vor pleca iar”, a declarat Porumboiu, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.
”Prima dată, am fost încântat când văzut că, după Marghiloman, a apărut un prim-ministru din Buzău. Mă refer la domnul Ciolacu. Numai că Marghiloman era capitalist și știa ce trebuie să facă. Acum, domnul prim-ministru face pe croitorașul cel viteaz: taie, taie, taie! Taie de unde trebuie, dar lasă sectorul privat să trăiască! Au dat o Hotărâre de Guvern (ordonanță de urgență – n.r.), care era valabilă până în 2028, referitoare la anumite facilități: pentru construcții, agricultură și industrie alimentară. Nu plăteau CASS. Se stabilizase cât de cât relația cu forța de muncă, pentru că foarte mulți pleacă afară. Dacă un angajat avea 5.000 de lei brut, lua 4.000 de lei în mână. Dacă avea 6.000 de lei brut, lua spre 5.000 net. Pe salariat nu-l interesează cât îi dai brut, el vrea să vadă ce are în mână, să cumpere ce are de cumpărat. Vor pleca iar. Nu poți să spui după un an de zile că venim și modificăm pentru că bugetul e găurit. Dar cine l-a găurit? L-au găurit firmele private? L-au găurit tot ei, pentru că nu au luat măsurile care se impun”, a spus Adrian Porumboiu la Prima TV.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, despre pachetul de măsuri fiscale făcut public la începutul acestei săptămâni, că nu poate lăsa o țară să se ducă în prăpastie, pentru că trebuie să fim predictibili. El a precizat că vorbim de niște măsuri fiscale, nu despre o reformă fiscală, care în opinia sa trebuie dată cu un an înainte să fie pusă în aplicare.
”Noi avem o situație excepțională și trebuia să luăm niște măsuri excepționale”, a explicat premierul. El a arătat că sunt 500 de modificări la Codul Fiscal, prin 100 de legi și ordonanțe de urgență și ”nicio țară normală la cap nu poate continua așa”.
Porumboiu susține că Guvernul nu va putea îmbunătăți colectarea taxelor la bugetul de stat în condițiile în care menține în teritoriu șefi ai ANAF cu o vechime de 20 sau 25 de ani, care „s-au obișnuit cu toate relele de pe lume”. Adrian Porumboiu le-a cerut politicienilor, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, să taie banii alocați partidelor.
”La colectare, (guvernanții – n.r.) n-au avut acel dram de inițiativă să înțeleagă că nu poți să ții 20-25 de ani un director de ANAF la un județ. Ăla s-a obișnuit cu toate relele de pe lumea asta, e un fel de vătaf acolo, dar nu poate să-l schimbe, că e ba de la PNL, ba de la PSD. Ei joacă tot timpul o horă acolo”, a spus Adrian Porumboiu la Prima TV.
Omul de afaceri le cere politicienilor să taie banii pentru partide dacă vor să facă economie la bugetul de stat.
”Dacă tot taie, de ce un partid, n-are importanță care, trebuie să ia 36-37 de milioane de euro pe an din bugetul statului? Băieți, dați banii ăia jos, că e criză! Tai de la un om care are 5.000 de lei pe lună?”, a comentat Porumboiu. În 2022, PSD și PNL, partidele care formează coaliția de guvernare, au încasat de la bugetul statului, împreună, în jur de 37 de milioane de euro.