La mijlocul lunii septembrie este atât de cald în sud-estul Portugaliei încât aproximativ 30 de muncitori agricoli nu lucrează decât în timpul dimineții pentru a recolta florile de canabis care vor fi folosite în scopuri medicinale, un domeniu emergent în care țara iberică est un pionier în Europa, transmite AFP.
"Nicio altă țară din Europa nu dispune de condiții de mediu mai bune decât noi. Ar trebui să fim noul Eldorado al producției de canabis medicinal", spune José Martins, agronomul responsabil de această plantație în aer liber care se întinde pe 5,4 hectare în apropiere de localitatea Serpa.
Înconjurată de garduri de sârmă ghimpată și urmărită de camere de supraveghere cu infraroșu, plantația produce aproximativ 30 de tone de flori de canabis pe an, cu costuri energetice mai mici decât culturile de seră, scrie Agerpres.
Exploatația aparține companiei farmaceutice portugheze FAI Therapeutics, înființată în anul 2022 de grupul Iberfar pentru intrarea pe piața de producție de canabis medicinal și a urmat exemplul companiilor străine care au ales Portugalia pentru clima dar și pentru legislația sa favorabilă.
"Portugalia este în mod clar în avanposturile Europei în ceea ce privește țările producătoare de canabis în scop medicinal", spune José Tempero, director medical la compania canadiană Tilray, care s-a instalat încă din 2019 la Cantanhede, centrul Portugaliei.
Cu 4,4 hectare de seră care produc până la 27 de tone de canabis pe an, exploatația, care dispune de propriile sale laboratoare precum și de facilitățile pentru uscarea florilor și extragerea uleiului, exportă producția spre mai multe țări din Europa dar și din America Latină și Australia.
Legislația referitoare la utilizarea canabisului în scopuri recreative rămâne una restrictivă la nivel mondial, însă utilizarea în scopuri medicinale a acestei plante este autorizată în aproximativ 50 de țări din întreaga lume.
"Există o cerere enormă din partea pacienților", afirmă patronul companiei germane Avextra, Bernhard Babel, care a decis să dezvolte o parte din activitățile firmei în Portugalia. Potrivit acestuia, alegerea țării iberice a devenit evidentă deoarece oferă "probabil, cel mai bun mediu" pentru acest sector din Europa, grație climei dar mai ales cadrului bun de reglementare adoptat în 2019.
CITEȘTE ȘI Amenzi pentru munca "la negru", descoperită la companii din domeniile HoReCa și Curierat"Grație acestui cadru produsele care ies din țară oferă cele mai bune garanții de securitate piețelor internaționale", subliniază Pedro Ferraz da Costa, director general la Iberfar, firma care deține plantația în aer liber de la Serpa.
Potrivit firmei de consultanță Grand View Research, piața mondială de canabis medicinal era evaluată la 16,6 miliarde de dolari în 2023 și ar putea trece pragul de 65 de miliarde de dolari în 2030, în timp ce partea Europei din această piață ar putea urca de la 226 milioane de dolari anul trecut, la peste 1,2 miliarde de dolari la finele deceniului.
Portugalia a exportat în 2023 aproape 12 tone de produse medicinale extrase din canabis, în principal spre Germania, Polonia, Spania și Australia, potrivit Autorității naționale pentru medicamente (Infarmed), care nu a dezvăluit care este producția totală a țării.