Peneș Curcanul, lovit de gripă aviară, trece la sacrificări

Peneș Curcanul, lovit de gripă aviară, trece la sacrificări
scris 30 ian 2023

ANSVSA anunță că a fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar.

”Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje și pentru colectarea cadavrelor. Ferma BRAVCOD SRL – F5, aparține aceluiași agent economic și are un efectiv de 113.407 de curcani”, a transmis, luni, ANSVSA, într-un comunicat de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
PIB-ul german a scăzut CITEȘTE ȘI PIB-ul german a scăzut
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Grupul Bravcod este cel mai mare producător de carne de curcan din România, sub brandul Peneș Curcanul.

Sursa citată a precizat că, în acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecție a animalelor) și îngroparea cadavrelor din Ferma 2, focarul primar, iar finalizarea acțiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca în următoarele 3-4 zile să fie finalizată uciderea și îngroparea păsărilor din Ferma 1, și  ulterior a celor din Ferma 5, scrie News.ro.

”În zona de protecție se află 9 exploatații comerciale de păsări, din care 5 ferme sunt cu profilul de creștere curcani (la data prezentei 2 nefiind populate) și 4 ferme de broiler (din care 2 sunt depopulate), iar în zona de supraveghere se mai găsesc alte 17 exploatații comerciale, din care 3 ferme de creștere curcani, 3 ferme de broiler, o fermă de găini de reproducție, 10 de găini ouătoare, toate fiind monitorizate permanent prin inspecții clinice și recoltări de probe”, a mai transmis ANSVSA.

De asemenea, în zonele de restricții se află 2 abatoare și o stație de incubație.

”În zonele de protecție și supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menținute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele. Nicio pasăre de curte și nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatațiile din zonele de restricție, fără autorizarea autorității competente”, au mai prefcizat specialiștii.

Pentru exploatațiile din afara zonelor de restricție, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere și control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

Toate exploatațiile cu păsări sunt inspectate de un medic veterinar, care procedează la inspecția sau examenul clinic al păsărilor domestice și, după caz, la prelevări de probe în vederea testelor de laborator.

Orice creștere a morbidității sau a mortalității, precum și orice scădere importantă înregistrată în datele de producție în exploatații trebui semnalată de îndată autorității competente sau medicului veterinar de liberă practică.

Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe de la toate exploatațiile din zonele de restricție, pe o rază de 10 km în jurul focarelor confirmate.

”Rezultatele testării PCR pentru toate probele prelevate au fost negative, astfel că în momentul de față nu mai sunt înregistrate suspiciuni de boală”, a mai transmis ANSVSA.

viewscnt
Afla mai multe despre
gripa aviară
codlea
ferma