Parchetul de la Viena a renunțat la urmărirea penală a concernului german Bayer, acuzat de un grup de ONG-uri că a omis datele cu privire la riscurile legate de utilizarea glifosatului, un erbicid controversat, transmite AFP.
"Au fost examinate toate plângerile referitoare la glifosat. Ele au fost respinse, iar ancheta în derulare a fost închisă", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului public, arată Agerpres.
Asociația austriacă de apărare a mediului Global 2000 a prezentat noi elemente parchetului din Viena în septembrie 2023 împotriva lui Bayer, care în 2018 a cumpărat compania americană Monsanto, producător al erbicidului Roundup, pe bază de glifosat.
"În dosarul său pentru reautorizare, Bayer a exclus în mod nejustificat datele nefavorabile sau a prezentat rezultatele într-o manieră eronată", a declarat atunci pentru AFP Helmut Burtscher-Schaden, biochimist la Global 2000. Obiectivul Bayer a fost "de a înșela autoritățile și publicul cu privire la nocivitatea reală" a produsului, de a ascunde "efectele adverse ale glifosatului asupra sistemului nervos", în special la femeile însărcinate și la copiii mici, potrivit documentului prezentat instanței.
Bayer, care se luptă cu o serie de procese în Statele Unite legate de efectele cancerigene ale glifosatului, a negat, la rândul său, că a "reținut studii științifice".
Comisia Europeană, ale cărei state membre au poziții divergente pe această temă, a decis la jumătatea lunii noiembrie să reînnoiască autorizația utilizării glifosatului în UE pentru următorii zece ani. Comisia s-a bazat pe o evaluare științifică a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), care estimează că nivelul de risc nu justifica interzicerea acestui erbicid.
CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană ajunge la un acord interimar pentru prelungirea importurilor agricole ucrainene fără taxe vamale, până în iunie 2025. Produse incluse pe listăOrganizația Global 2000, asociată cu Pesticide Action Network (PAN) Europa și alte patru ONG-uri (Future Generations, PAN Germania, PAN Țările de Jos, Client Earth), a trimis în ianuarie executivului european o cerere oficială de "reexaminare" a acestei decizii. În cazul unui răspuns negativ din partea Comisiei, ONG-urile se pregătesc să avanseze această chestiune în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Glifosatul, care este supus restricțiilor sau chiar interdicțiilor în mai multe țări din întreaga lume, a fost clasificat în 2015 drept "cancerigen probabil" pentru oameni de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății
CITEȘTE ȘI Cea mai mare fabrică de lapte din Dâmbovița își reia producția mult mai devreme. Simultan scoate la vânzare active aferente fabriciiAnterior, Bayer a transmis că va face apel la un verdict dur al unui juriu din SUA, care a decis să plătească peste 1,5 miliarde de dolari către trei reclamanți care susțin că există o legătură între cancerul lor și erbicidul Roundup pe bază de glifosat.
Un tribunal din Jefferson City, Missouri, a ordonat companiei Monsanto să plătească în total peste 1,5 miliarde de dolari către trei americani care au pus limfomul non-Hodgkin (cancer al sistemului limfatic) pe seama utilizării timp de ani de zile a controversatului erbicid, a relatat anterior Bloomberg.
În Statele Unite, acest ultim eșec juridic pentru fosta corporație internațională în domeniul agrochimic cu sediul în SUA Monsanto este al patrulea în ultima lună, părând să inverseze un ciclu după o serie de nouă hotărâri în favoarea companiei.
La rândul său, Agenția pentru protecția mediului din SUA (Environmental Protection Agency, EPA) continuă să ''confirme că glifosatul nu este cancerigen'', susține grupul din (orașul german) Leverkusen, care afirmă că dispune de argumente solide pentru a determina revizuirea recentelor hotărâri judecătorești din Statele Unite.
CITEȘTE ȘI FOTO Unul dintre cei mai mari furnizori de mașini-unelte, dar și de componente pentru zona high-tech, a intrat în RomâniaÎn 2019, o curte de apel californiană a redus la 87 de milioane de euro o despăgubire de 2 miliarde de dolari împotriva Monsanto într-un proces similar.
Bayer, care a achiziționat Monsanto în 2018 pentru 63 de miliarde de dolari, s-a trezit de atunci angrenată în SUA în mai multe proceduri legate de controversatul erbicid.
Aproximativ 113 000 din cele 160 000 de procese intentate de presupuse victime au fost încheiate până în prezent. Grupul a rezervat 16 miliarde de dolari pentru a acoperi riscul juridic asociat cu Roundup.