Statul caută la antreprenori din mediul privat spații de depozitare pentru până la peste jumătate de milion de tone de grâu din rezerva strategică a României. Asta în condițiile în care Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) post-COVID 19 al țării, ce urmează a fi finanțat din fonduri UE, avertizează că "panica generată de instituirea stării de urgență a condus la suprasolicitarea lanțurilor de aprovizionare cu alimente și alte bunuri necesare asigurării hranei populației" și prevede investiții de 30 milioane euro în construirea a 5 depozite regionale de cereale.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), trecută anul acesta din subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în cea a Secretariatului de Stat al Guvernului (SGG), a lansat o licitație pentru a achiziționa servicii de depozitare (păstrare și conservare) de grâu de panificație, pe o perioadă de 10 ani. Cantitatea de cereale care urmează a fi dată spre depozitare poate varia între 260.000 și 570.000 de tone.
Valoarea acordului-cadru care urmează a fi semnat, cu durata de 10 ani, este estimată între 149,13 milioane lei și aproape 327 milioane lei. Termenul limită de primire a ofertelor este 8 februarie 2021. Acordul-cadru scos la licitație este împărțit în 52 de loturi, care prevăd cantități de minimum 5.000 și maximum 11.000 de tone.
CITEȘTE ȘI România, pregătită să înceapă vaccinarea anti-COVID în 27 decembrie, alături de celelalte state UE. Primele, cadrele medicale din cele 10 spitale implicate de la început în tratarea pacienților cu COVID-19. Cei vaccinați vor primi o adeverințăPe perioada acordului, până la împlinirea termenului de 7 ani, se va face cel puțin o reîmprospătare a stocului de grâu, prevede documentația de atribuire.
"Depozitarul se obligă să încheie anual contracte pentru asigurarea grâului preluat în depozit în conformitate cu prevederile art. 15 din Legea nr. 101/2014 privind măsuri de reglementare a depozitării semințelor de consum și a regimului certificatelor de depozit pentru acestea. Aceste contracte vor fi cesionate către unitatea teritorială beneficiară a ANRSPS pe toată durata de existență a stocului", menționează sursa citată.
Actul normativ respectiv stipulează că "Fiecare depozitar este obligat să încheie contracte atât pentru asigurarea bunurilor, respectiv pentru spațiile de depozitare și construcțiile aferente acestora, aflate în proprietate, cât și pentru semințele de consum depozitate în aceste spații, în conformitate cu prevederile Codului civil".
CITEȘTE ȘI SUA acuză Elveția și Vietnamul de o manipulare a monedelor naționale cu scopul de a obține un avantaj comercial ilicitÎn octombrie, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, declara că au crescut rezervele statului pentru alimentele de bază, precizând că autoritățile se asigură că, deși producțiile de cereale au fost mai mici în acest an din cauza secetei, vor exista suficiente rezerve, în primul rând pentru consumul uman.
În aprilie, în condiții de stare de urgență, Guvernul a decis prin ordonanță militară interzicerea exporturilor de cereale din România. ”Primesc un semnal de alarmă privitor la ceea ce se întâmplă pe piața cerealelor și aici nu ne putem permite să acceptăm ca, din lăcomie, unii proprietar de cantități de cereale să trimită la export să ne lase fără grâu. (...) Datele preliminare pe care le-am primit în luna martie arată un adevărat dezmăț în materie”, declara atunci premierul Ludovic Orban.
Interdicția a fost însă ridicată după nu mult timp, după ce Comisia Europeană și-a exprimat dezaprobarea față de decizia statului român.