Noile reguli pregătite pentru vânzarea terenurilor agricole: O altă ordine de preempțiune și condiții speciale pentru toți cumpărătorii, inclusiv firme. Înstrăinarea este interzisă mai mulți ani

Noile reguli pregătite pentru vânzarea terenurilor agricole: O altă ordine de preempțiune și condiții speciale pentru toți cumpărătorii, inclusiv firme. Înstrăinarea este interzisă mai mulți ani
scris 12 ian 2018

Ordinea de preempțiune la cumpărarea terenurilor agricole va fi schimbată, urmând să fie modificate și condițiile de achiziționare a acestora în cazul tuturor cumpărătorilor, potrivit proiectului de lege pregătit de actualii guvernanți. Noile reguli, care pot intra în vigoare chiar din acest an, introduc interdicția înstrăinării acestor terenuri pe o durată mai mare, după cum a anunțat anterior Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro a relatat, încă din toamna anului trecut, că Ministerul Agriculturii va schimba regulile privind cumpărarea terenurilor agricole, urmând, printre altele, să condițoneze vânzarea doar către cei care se ocupă de agricultură, în special către tineril fermieri, interzicând însă revânzarea pentru o anumită perioadă.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de lege pregătit de actuala Putere confirmă acum aceste informații.

Prin Legea 17/2014 a fost stabilit că înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, prin Agenția Domeniilor Statului, în această ordine, la preț și în condiții egale.

Un nou anunț TV: “Pentru sănătatea economiei naționale, cumpărați produse fabricate în România!” CITEȘTE ȘI Un nou anunț TV: “Pentru sănătatea economiei naționale, cumpărați produse fabricate în România!”

Acum, proiectul de lege elaborat de actuala Putere modifică această ordine de preempțiune astfel:

- coproprietari și rude până la gradul I;

- arendași;

- statul român, prin Agenția Domeniilor Statului;

- proprietari de terenuri agricole vecini.

În ceea ce privește dreptul de preempțiune al arendașilor, care doresc să cumpere terenul agricol, aceștia vor trebui să dețină calitatea de preemptori în baza unui contract de arendare, încheiat și înregistrat cu cel puțin 1 an înainte de data de publicare a ofertei de vânzare a terenului.

Parlamentarii au stabilit pentru ei înșiși că pot fi comercianți pe persoană fizică, pentru a primi subvenții, preda sau practica profesii liberale. Drepturile, valabile și pentru miniștri, prefecți și primari CITEȘTE ȘI Parlamentarii au stabilit pentru ei înșiși că pot fi comercianți pe persoană fizică, pentru a primi subvenții, preda sau practica profesii liberale. Drepturile, valabile și pentru miniștri, prefecți și primari

În cazul proprietarilor de terenuri agricole vecini, ordinea de exercitare a dreptului de preempțiune va fi următoarea:

- cel care deține terenul vecin cu cea mai mare latură a terenului oferit spre vânzare;

- dacă sunt mai mulți care îndeplinesc prima condiție, se alege cel mai tânăr dintre aceștia;

- cel care are reședinta sau domiciliul situat în localitatea unde este oferit terenul spre vânzare, în cazul în care latura mare sau una dintre laturile egale ale acestui teren are hotarul comun cu un teren situat pe raza altei unități.

Au fost stabilite, totodată, o serie de condiții cumulative la cumpărarea acestor terenuri de către persoane fizice sau firme, în cazul în care nu este exercitat dreptul de preempțiune.

The Guardian: Consumatorii de vin care caută un \ CITEȘTE ȘI The Guardian: Consumatorii de vin care caută un "chilipir" ar trebui să se orienteze spre producătorii români. România poate profita de producția globală slabă de vin și de Brexit

Persoanele fizice vor trebui:

- să aibă reședința sau domiciliul, pe raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vânzare;

- să desfășoare activității agricole pe raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vânzare cu cel puțin 5 ani anteriori anului de publicare a ofertei de vânzare a terenului.

De aceste condiții vor fi scutiți însă tinerii fermieri.

Pentru persoane juridice, condițiile prevăzute sunt următoarele:

- sediul social sau sediul secundar să fie înregistrat pe raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vânzare;- desfășurarea de activitate agricolă pe raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vânzare, cu minimum 5 ani anteriori anului de publicare a ofertei de vânzare a terenului;

- veniturile obținute din activități agricole să reprezinte minimum 75% din totalul veniturilor pe ultimii 3 ani.

România, pe ultimele locuri în UE la agricultura organică CITEȘTE ȘI România, pe ultimele locuri în UE la agricultura organică

Proiectul de lege reglementează, totodată, obligativitatea utilizării terenurilor respective exclusiv pentru desfășurarea activităților agricole de către proprietarii acestor terenuri, fie în regim de exploatare directă, fie prin încheierea contractelor de arendare.

Puterea propune și un termen de 15 ani în care terenurile cumpărate nu vor putea fi revândute, iar în acest caz vor fi achiziționate numai de către statul român, prin Agenția Domeniilor Statului.  

Având în vedere posibilitatea transferării dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole prin alte modalități, respectiv actele de dare în plată, proiectul de lege prevede faptul că aceste terenuri nu pot face obiectul contractelor de împrumut încheiate între persoanele fizice și/ sau juridice, cu excepția contractelor de credit încheiate cu instituțiile de credit și/ sau instituțiile financiare nebancare. 

Sfaturile lui Garry Kasparov pentru cei care vor să aibă succes în afaceri CITEȘTE ȘI Sfaturile lui Garry Kasparov pentru cei care vor să aibă succes în afaceri

Date oficiale actualizate indică faptul că, de la data liberalizării vânzării terenurilor agricole către străini, în 2014, ofertele de vânzare anuale, calculate la suprafață, s-au triplat în ultimii doi ani. Astfel, în 2014 au fost înregistrate 45.646 de oferte de vânzare, reprezentând peste 58.000 de hectare de teren agricol, iar autoritățile au emis peste 8.000 de avize finale de încheiere a tranzacțiilor.

În 2016, în schimb, numărul ofertelor de vânzare a fost de peste 140.000, însumând terenuri de peste 144.000 hectare, iar avizele emise pentru încheierea contractelor au depășit 48.000.

Totodată, până la finele lunii septembrie 2017 au fost emise peste 34.000 de avize de vânzare, pentru peste 100.000 de oferte de vânzare a circa 110.000 hectare de terenuri agricole.

Noile reguli pregătite pentru vânzarea terenurilor agricole: O altă ordine de preempțiune și condiții speciale pentru toți cumpărătorii, inclusiv firme. Înstrăinarea este interzisă mai mulți ani
viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri
agricol
vanzare
conditii
firme
arendasi
rude
vecini
instrainare
interzicere
interdictie