Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea a anunțat, la Târgu Mureș, că a vizitat Fabrica de Zahăr din Luduș, care a contractat deja jumătate din producția de sfeclă de zahăr de care are nevoie și că are credința că, începând din luna octombrie, în acest oraș se va produce din nou zahăr din sfeclă produsă în țară.
La începutul februarie, fabrica de zahăr Luduș a fost vândută de gigantul industrial Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și al doilea producător mondial, către antreprenorii români Mihaela Neagu și Daniel Matache. Mihaela Neagu este director general al Best Achiziții, care a cumpărat în 2021 și Fabrica de Zahăr Bod, relevă datele Profit.ro.
"Astăzi am venit să văd cum evoluează mediul de afaceri local, care sunt provocările. Prima vizită a fost la Fabrica de Zahăr din Luduș, unde am cunoscut un management foarte decis ca în octombrie să pornească producția de zahăr. Am înțeles că astăzi au deja contractată jumătate din producția de sfeclă de zahăr de care au nevoie și că speră prin faptul că vor începe la timp, vor începe să producă, să determine fermierii să aibă mai mare încredere și să planteze pe cel puțin 6000 de hectare, atât cât au nevoie pentru a putea să meargă în plin (...) S-a ajuns în salvarea acestui proiect de către un investitor român, împreună cu fermierii din zonă și eu cred că într-adevăr, începând cu octombrie vom vedea că fabrica din Luduș va produce zahăr din nou din sfecla de zahăr produsă aici", a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș.
CITEȘTE ȘI „Ursul mi-a băut tot whisky-ul”. Reportaj Financial Times despre urșii din RomâniaMinistrul a arătat că Fabrica din Luduș are "un plan de management foarte bine articulat", care înseamnă diversificarea afacerilor, nu doar în producția de zahăr sub brandul Zahăr de Luduș și că a discutat cu managerii despre schema de ajutor de stat aflată în lucru la Ministerul Agriculturii, scrie Agerpres.
"Am vorbit cu managementul de acolo, le-am spus despre schema de ajutor de stat pe care Ministerul Agriculturii o are în lucru în acest moment și care se referă la procesarea produselor agroalimentare în România. Și această fabrică de zahăr este una dintre cele care ar putea să aplice la această schemă de ajutor de stat, pentru că vor să se doteze cu linii de producție în plus cu linii de ambalare, cu linii de etichetare. Sunt lucruri prin care statul român, Guvernul României încearcă să limiteze importurile din străinătate, să producem cât mai mult aici, în România, obiectivul major este acela de a echilibra balanța comercială și astfel de povești de succes, cum sperăm să fie cea de la Fabrica de Zahăr Luduș, care a trecut printr-o poveste pe care dvs. o știți mai bine ca mine, cu aproape de vânzare, de tăiere și de a merge la utilajele la fier vechi", a afirmat Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Deputatul PSD Dumitrița Gliga l-a însoțit pe ministrul Ștefan-Radu Opre la Luduș și a declarat că se bucură că fabrica este pregătită înceapă să producă, începând cu toamna acestui an.
CITEȘTE ȘI Grupul elvețian Ameropa, cel mai mare exportator de cereale, care controlează și Azomureș, semnează pentru un nou credit masiv în România"A fost un stimulent important pentru fermieri faptul că subvenția la sfeclă de zahăr a fost undeva până la 2.500 euro pe anul trecut. Mă bucur că fermierii au început să cultive din nou sfeclă de zahăr, pentru că ăsta e un avantaj foarte mare și pentru fermierii din zonă, din județul Mureș, din județele învecinate. Să știți că la fabrica de zahăr de la Luduș va veni sfeclă de zahăr inclusiv din Arad în acest an", a susținut Dumitrița Gliga.