Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, susține că în cel mult 10 zile va avea evaluarea pagubelor produse de secetă la culturile însămânțate în toamnă, dar, din pre-evaluările actuale, suprafețele grav afectate nu depășesc 1,2 milioane de hectare.
"Secetă este în toată Europa și afectează în primul rând tot ceea ce s-a însămânțat în toamnă. O să avem în maximum 10 zile evaluarea pagubelor produse la aceste culturi. Repet, discutăm de 2,9 milioane hectare care au fost însămânțate în toamnă, dar în pre-evaluările pe care le avem nu vor depăși 1 - 1,2 milioane hectare suprafețele care sunt grav avariate. Speranța noastră este că tot ceea ce însămânțează fermierii în această perioadă să dea posibilitatea ca producțiile să fie acoperitoare, iar deficitul de pierderi să nu fie foarte mare și să avem suficiente cereale. Și aici mă refer, în primul rând, la porumb și la grâu, care să asigure consumul intern", a declarat, marți seara, la Realitatea Plus, ministrul Agriculturii.
El a menționat că în cele mai sumbre scenarii legate de consecințele acestei secete consumul intern de cereale va fi acoperit de producția din toamna acestui an, scrie Agerpres.
"Am spus și cu alte ocazii: noi consumăm ca și țară undeva între 2,2 - 2,5 milioane de tone de grâu și aproximativ 7 milioane tone de porumb. În anii în care a plouat, producțiile au fost între 7 și 9 milioane de tone de grâu și cam 14 milioane de tone de porumb, de aceea, în cele mai sumbre scenarii legate de consecințele acestei secete, consumul intern de cereale ar fi acoperit de producția din toamnă. Vom monitoriza în continuare stocurile și vom face în așa fel încât, dacă este nevoie, vom lua măsuri extreme, așa cum am luat în urmă cu două săptămâni, ca să ne asiguram că toate alimentele de bază de care cetățenii României au nevoie vor fi în cantități suficiente pe toată perioadei crizei și post-criză", a precizat șeful de la Agricultură.