În condițiile în care pandemia de coronavirus a afectat industria de procesare a cărnii din SUA, fermierul Al Van Beek din Iowa nu a mai avut cui să livreze porcii adulți pe care îi are, pentru a face loc noilor purceluși, așa că a fost forțat să ia o decizie dureroasă, aceea de a injecta scroafele gestante astfel încât acestea să avorteze, transmite Reuters.
Van Beek și alți fermieri susțin că nu au altă alegere decât să eutanasieze animale deoarece nu mai au locuri unde să țină animalele și nici bani pentru a le hrăni. Aceasta după ce, începând din aprilie, marile companii de procesare a cărnii, inclusiv Smithfield Foods Inc., Cargill Inc., JBS USA și Tyson Foods Inc, au oprit operațiunile la aproximativ 20 de abatoare și fabrici de procesare din America de Nord, generând îngrijorări cu privire la o criză de aprovizionare cu carne, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Purcelușii lui Van Beek sunt victime ale unei crize de amploare din industria alimentară, care a început cu închiderea în masă a restaurantelor, a perturbat lanțurile de aprovizionare, aglomerând spațiile de stocare și obligând fermierii și procesatorii să distrugă produse variind de la lapte, salată și până la animale.
Milioane de porci, pui și vite vor fi eutanasiate din cauza închiderii abatoarelor, ceea ce va limita aprovizionarea cu carne a băcăniilor, susține John Tyson, președintele Tyson Foods, cel mai mare furnizor de carne din SUA.
Sectorul porcinelor va fi afectat în mod deosebit, producția zilnică urmând să fie redusă cu aproximativ o treime. Spre deosebire de vite, care pot fi crescute în spații deschise, porcii din SUA sunt îngrășați în spații închise unde temperatura este controlată. Dacă sunt crescuți o perioadă prea mare de timp pot deveni prea mari și se pot răni. În plus, spațiile de creștere trebuie golite prin trimiterea la abator a porcilor maturi înainte de venirea noilor purceluși.
În statul Minnesota, fermierii Kerry și Barb Mergen au fost nevoiți să eutanasieze 61.000 de găini ouătoare. Aceasta în condițiile în care clientul lor, firma Daybreak Foods care preia ouăle și le transformă în ouă lichide pe care le vinde restaurantelor și companiilor care oferă servicii alimentare, nu mai are unde să proceseze ouăle deoarece facilitatea deținută de Cargill Inc a fost închisă după ce pandemia a redus cererea.
Daybreak Foods,companie care deține aproximativ 14,5 milioane de găini la ferme subcontractoare din Midwest, încearcă să se reorienteze spre livrarea de ouă la magazinele de proximitate, susține directorul general William Rehm. Însă există o criză de cartoane de ouă iar William Rehm refuză să spună câte din găinile companiei au fost eutanasiate. "Încercăm să ne echilibrăm oferta în raport cu nevoile clienților", spune Rehm.
În statul Iowa, fermierul Dean Meyer spune că face parte dintr-un grup de aproximativ nouă producători care au decis să eutanasieze aproximativ 5% din purceluși, aproximativ 125 de purcei pe săptămână, care sunt transformați în îngrășământ. Meyer spune că fermierii vor continua să facă acest lucru până când situația va reveni la normal și ar putea chiar să crească numărul purceilor eutanasiați.
În condițiile în care SUA se confruntă cu o posibilă criză alimentară, iar supermarketurile și băncile de alimente au probleme în a satisface cererea, eutanasierea forțată a animalelor a devenit o practică din ce în ce mai răspândită, susțin economiștii și asociațiile reprezentative ale fermierilor.
Guvernatorul statului Iowa, Kim Reynolds, împreună cu cei doi senatori din acest stat care furnizează aproximativ o treime din carnea de porc consumată în SUA, au trimis o scrisoare administrației Trump în care solicită ajutoare financiare și asistență pentru sacrificarea animalelor și gestionarea adecvată a carcaselor lor.
"Sunt 700.0000 de porci la nivel național care nu pot fi procesați în fiecare săptămână și trebuie eutanasiați în mod uman", se arată în scrisoarea datată 27 aprilie.
Departamentul american al Agriculturii(USDA) a anunțat vinerea trecută înființarea unui centru național de coordonare pentru a ajuta fermierii să găsească piețe pentru animalele lor, sau dacă este necesar, să eutanasieze animalele.
Acest ultim dezastru economic care s-a abătut asupra fermierilor americani vine după mai mulți ani de fenomene meteo extreme, scăderea prețurilor la materii prime și războiul comercial dintre administrația Trump, China și alte piețe importante pentru exporturi.