Majorarea producției de zahăr în Franța oprită de importurile din Ucraina

Majorarea producției de zahăr în Franța oprită de importurile din Ucraina
scris 12 sep 2023

Producătorul francez de zahăr Saint Louis Sucre, companie controlată de grupul german Suedzucker, a cerut fermierilor francezi să nu majoreze suprafețele cultivate cu sfeclă în 2024, pentru a evita o scădere a prețurilor în contextul unei competiții puternice venite din partea zahărului ucrainean, arată un document intern consultat de Reuters.

Prețurile la zahăr în Europa au atins valori record, cu mult peste cele de pe piața mondială, din cauza unui deficit de zahăr în blocul comunitar, care are legătură în special cu diminuarea producției în Franța, unde fermierii au fost descurajați de recoltele slabe din ultimii ani, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
România, cel mai mare exportator de grâu din UE CITEȘTE ȘI România, cel mai mare exportator de grâu din UE

Însă războiul din Ucraina a condus la importuri mari de zahăr în blocul comunitar, ceea ce a generat temeri referitoare la posibilitatea unui surplus, așa cum s-a întâmplat în anul 2017, după ce Comisia Europeană a eliminat cotele de producție, ceea ce a condus la un colaps al prețurilor.

"Ambiția noastră de a crește suprafețele cultivate...se găsește în concurență cu eforturile de solidaritate ale UE în favoarea Ucrainei", se arată într-o scrisoare trimisă fermierilor francezi de Saint-Louis Sucre (SLS) în data de 6 septembrie.

"Obiectivul nostru este să ne asigurăm că fiecare tonă de zahăr produsă în Franța răspunde perfect la cerere și este evaluată la cel mai bun preț pe piața europeană pentru a oferi cel mai bun venit posibil pentru cultivatorii de sfeclă", se mai arată în documentul menționat.

"În acest context neașteptat, contăm pe voi, cultivatorii cu vechime ai Saint-Louis Sucre, să mențineți producția din 2023 și în 2024", subliniază producătorul de zahăr.

Datele oficiale ale UE arată că importurile de zahăr ucrainean ale blocului comunitar au crescut până la 390.000 de tone în perioada octombrie 2022-iulie 2023, de la 25.000 de tone în perioada similară a sezonului anterior.

Un purtător de cuvânt de la Suedzucker a spus că zahărul din Ucraina, care are potențialul de a perturba piețele UE, ar trebui re-exportat către țările terțe, care au nevoie de alimente.

Prețurile la zahăr în Europa se situau la 915 euro pe tonă în luna iulie 2023, de când datează cele mai recente date la nivelul UE, în creștere cu 57% față de situația din luna iulie 2022 și dublu față de prețul înregistrat în luna iulie 2021.

Boloș confirmă: Am renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat CITEȘTE ȘI Boloș confirmă: Am renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat

Prețurile mari la zahăr, într-un moment în care cotațiile la cereale sunt în scădere, ar putea să îi facă pe fermieri să dea prioritate cultivării sfeclei de zahăr în momentul în care iau decizii cu privire la rotația culturilor. Aceasta în condițiile în care suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr în Franța a coborât în acest an la minimul ultimilor 14 ani.

"Trebuie să fim atenți să nu cădem în extrema cealaltă. O inversare ar putea avea loc foarte rapid iar prețurile ar putea scădea cu 30%, în special dacă vor fi livrări mari din Ucraina", a declarat președintele uniunii cultivatorilor francezi de sfeclă de zahăr (CGB), Franck Sander.

În sezonul 2023/2024, producția de zahăr a Uniunii Europene este așteptată să își revină față de cea din anul precedent, în special grație unei recolte mai mari în Polonia, unde fermierii, atrași de prețurile mari, au majorat suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
ucraina
franta