Lumea se îndreaptă spre cel mai grav deficit de orez din ultimii 20 de ani

Lumea se îndreaptă spre cel mai grav deficit de orez din ultimii 20 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2023

Din China în SUA și până în Uniunea Europeană, producția de orez este în scădere și crește prețurile pentru peste 3,5 miliarde de oameni de pe tot globul, în special în Asia-Pacific - care consumă 90% din orezul mondial, relatează CNBC.

Piața globală de orez va înregistra cel mai mare deficit din ultimele două decenii în 2023, potrivit Fitch Solutions. Iar un deficit de această amploare pentru una dintre cele mai cultivate cereale din lume va dăuna importatorilor importanți, au declarat analiștii pentru CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Piața Gorjului, una din cele mai mari din București, a fost închisă parțial de Protecția Consumatorului CITEȘTE ȘI VIDEO Piața Gorjului, una din cele mai mari din București, a fost închisă parțial de Protecția Consumatorului

”La nivel global, impactul cel mai evident al deficitului global de orez a fost și este încă cel mai ridicat preț al orezului din ultimul deceniu”, a declarat Charles Hart, analistul de mărfuri de la Fitch Solutions.

Prețurile orezului vor rămâne probabil în jurul maximelor actuale până în 2024, se arată într-un raport al Fitch Solutions Country Risk & Industry Research din 4 aprilie, potrivit News.ro.

Prețul orezului a fost în medie de 17,30 USD per cwt (50,8 kg) în 2023 și va scădea doar la 14,50 USD per cwt în 2024, potrivit raportului.

Cwt este o unitate de măsură pentru anumite mărfuri, cum ar fi orezul.

”Având în vedere că orezul este produsul alimentar de bază pe mai multe piețe din Asia, prețurile sunt un factor determinant major al inflației prețurilor alimentelor și al securității alimentare, în special pentru cele mai sărace gospodării”, a spus Hart.

Deficitul global pentru 2022/2023 ar urma să ajungă la 8,7 milioane de tone, prognozează raportul.

Acesta ar marca cel mai mare deficit global de orez din 2003/2004, când piețele globale de orez au generat un deficit de 18,6 milioane de tone, a spus Hart.

Există o cantitate redusă de orez ca urmare a războiului în curs din Ucraina, precum și a vremii nefavorabile în economiile producătoare de orez precum China și Pakistan.

În a doua jumătate a anului trecut, porțiuni de teren agricol din China, cel mai mare producător de orez din lume, au fost afectate de ploi abundente musonice și inundații de vară.

Precipitațiile acumulate în Guangxi și provincia Guangdong din țară, principalele centre ale producției de orez ale Chinei, au pe locul al doilea ca amploare din ultimii 20 de ani, potrivit companiei de analiză agricolă Gro Intelligence.

A crescut numărul locurilor all inclusive de pe litoralul românesc. Tot mai mulți hotelieri investesc. Cât costă o vacanță all inclusive pe litoralul românesc CITEȘTE ȘI A crescut numărul locurilor all inclusive de pe litoralul românesc. Tot mai mulți hotelieri investesc. Cât costă o vacanță all inclusive pe litoralul românesc

În mod similar, Pakistanul – care reprezintă 7,6% din comerțul global cu orez – a înregistrat o scădere a producției anuale cu 31% de la an la an, din cauza inundațiilor severe de anul trecut, a declarat Departamentul Agriculturii din SUA (USDA), etichetând impactul drept ”chiar mai rău decât cel anticipat inițial."

Deficitul se datorează parțial ”deteriorării anuale a recoltei din China continentală, cauzată de căldură intensă și secetă, precum și de impactul inundațiilor severe din Pakistan”, a subliniat Hart.

Orezul este o cultură vulnerabilă și are cea mai mare probabilitate de pierdere simultană a recoltei în timpul unui eveniment El Nino, potrivit unui studiu științific.

Pe lângă provocările mai stricte de aprovizionare, orezul a devenit o alternativă din ce în ce mai atractivă după creșterea prețului altor cereale majore, de la invazia Rusiei în Ucrain,a în februarie 2022, a adăugat Hart.

Înlocuirea altor cereale cu orezul a condus la creșterea cererii.

Ale cui boluri de orez vor fi afectate?

Scăderea producției de orez față de anul precedent în alte regiuni, precum SUA și UE, a contribuit, de asemenea, la deficit, a declarat Oscar Tjakra, analist senior la banca mondială pentru alimente și agricultură Rabobank.

”Situația deficitului global de producție de orez va crește costul importului de orez pentru importatorii importanți de orez precum Indonezia, Filipine, Malaezia și țările africane în 2023”, a spus Tjakra.

Multe țări vor fi, de asemenea, forțate să-și reducă stocurile interne, a declarat Kelly Goughary, analist senior de cercetare la Gro Intelligence.

Ea a spus că țările cele mai afectate de deficit vor fi cele care suferă deja de o inflație ridicată a prețurilor alimentelor, cum ar fi Pakistan, Turcia, Siria și unele țări africane.

EXCLUSIV Portland Trust, susținut de un gigant de pe Wall Street, intră pe piața centrelor de date și pregătește „cea mai importantă locație fizică dedicată unor astfel de servicii“ din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Portland Trust, susținut de un gigant de pe Wall Street, intră pe piața centrelor de date și pregătește „cea mai importantă locație fizică dedicată unor astfel de servicii“ din România

”Piața globală de export de orez, care este de obicei mai strânsă decât cea a celorlalte cereale majore... a fost afectată de restricțiile la export ale Indiei”, a spus Hart.

India a interzis exporturile de orez spart în septembrie, o mișcare despre care Hart a spus că a fost ”un factor major al prețului” pentru orez.

Surplus la orizont

Cu toate acestea, deficitul poate fi în curând o problemă a trecutului.

Fitch Solutions estimează că piața globală de orez va reveni la ”o poziție aproape echilibrată în 2023/24”.

Acest lucru ar putea duce la o scădere anuală a contractelor futures pentru orez sub nivelul din 2022, dar să rămână ridicate, la „cu mai mult de o treime peste valoarea medie ante-Covid (2015-2019), parțial pe măsură ce stocurile sunt reaprovizionate după o perioadă de retrageri extinse.”

”Credem că piața orezului va reveni la surplus în 2024/25 și apoi va continua să se relaxeze pe termen mediu.”

Fitch estimează că prețurile orezului ar putea scădea cu aproape 10%, până la 15,50 USD per cwt în 2024.

”Producția globală de orez va înregistra o revenire solidă în 2023/24, cu o creștere anuală de 2,5%”, prognozează raportul Fitch, bazându-se pe faptul că India este un ”motor principal” al producției globale de orez în următorii cinci ani.

Cu toate acestea, producția de orez rămâne la cheremul condițiilor meteorologice.

După precipitații, prognozele de căldură intensă și valuri de căldură în al doilea și al treilea trimestru din 2023 continuă să reprezinte o amenințare pentru recolta de grâu din India, avertizează raportul. Este posibil ca nici alte țări să nu fie cruțate.

”China este cel mai mare producător de orez și grâu din lume și se confruntă în prezent cu cel mai înalt nivel de secetă în regiunile sale de cultivare a orezului din peste două decenii”, a spus Goughary.

Marile țări europene producătoare de orez, cum ar fi Franța, Germania și Marea Britanie, au fost, de asemenea, afectate de cea mai gravă secetă din ultimii 20 de ani, a adăugat ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
orez
deficit