Planul de reorganizare a Interagro SA, principala firmă, cu profil agricol, din grupul de companii omonim controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, prevede plata către creditori a doar circa 44% din totalul datoriilor înscrie la masa credală a Interagro, respectiv distribuiri către creditori de 510,74 milioane lei, în condițiile în care tabelul definitiv de creanțe al companiei conține pretenții în sumă totală de 1,155 miliarde lei.
Mai mult de jumătate din suma totală de 510,74 milioane lei care va fi distribuită creditorilor va proveni din vânzarea de imobile, bunuri mobile, stocuri și participații la alte companii ale Interagro, considerate neesențiale pentru activitatea acesteia și a căror valoare de piață a fost estimată la 277,21 milioane lei.
Din această sumă, o pondere de peste 50% o are valoarea de piață estimată, de 152,29 milioane lei, a activului imobiliar reprezentat de clădirile și terenurile fostei fabrici de țigări Belvedere din cartierul Regie din Capitală, gajat în favoarea creditorului garantat Piraeus Bank. O parte din acest activ imobiliar este clasificată ca monument istoric, iar pentru scoaterea la licitație a respectivei porțiuni este nevoie ca Ministerul Culturii să renunțe la dreptul său de preemțiune la cumpărare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ioan Niculae voia la un moment dat să construiască în locul fostei fabrici de țigări un complex imobiliar constând din ansamblu rezidențial, inclusiv două turnuri, de 30 și 35 de etaje, centru comercial și "mall cultural". De altfel, în iulie 2012, Interagro a și obținut aviz de oportunitate pentru acest proiect de la Primăria Capitalei.
De asemenea, administratorul judiciar al Interagro, Casa de Insolvență Transilvania, estimează că firma, intrată în insolvență în 2016, va reuși să recupereze creanțe de la debitorii săi în sumă de 288,72 milioane lei, adică trei sferturi din valoarea de piață estimată a acestora. Cea mai mare parte din aceste creanțe provine de la debitori din grupul Interagro, cum ar fi Interagro SRL, Viromet Victoria, Ga Pro Co SA sau Bio Fuel Energy.
Creditorii garantați și cei bugetari, precum și salariații Interagro SA își vor recupera integral creanțele, potrivit planului de reorganizare, în vreme ce cei chirografari vor trebui să se mulțumească cu un procent de recuperare de 31%.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fosta ICRA București, controlată de SIF Muntenia, pregătește un Retail Park în vestul Capitalei, semnând contracte cu mai mulți retaileri. Prima fază va fi deschisă joi, germanii de la Kik intră în CapitalăAstfel, unul dintre cei mai mari creditori, producătorul de gaze Romgaz, controlat de statul român, va încasa integral doar creanța garantată de 6,27 milioane lei, asigurată cu gaj pe participația Interagro la compania Cerealcom. Din cea chirografară, de 278 milioane lei, Romgaz va primi doar 86,15 milioane lei.
Potrivit planului de reorganizare, Interagro estimează că va avea venituri totale din exploatare de peste 61 milioane lei în cei 3 ani de implementare a planului, cea mai mare parte din vânzarea producției agricole a fermelor proprii, dar și 10,28 milioane lei (aproape 17%) din subvenții agricole primite de la bugetul de stat.
Administratorul judiciar reamintește că, în domeniul producției de îngrășăminte chimice, precum și al altor produse obținute prin chimizarea gazelor naturale, InterAgro SA a încheiat în trecut un larg parteneriat comercial cu o serie de combinate chimice, precum Donau Chem Turnu Măgurele, Chemgas Holding Corporatiopn Slobozia, Amurco Bacău, Ga Pro Co Chemicals Săvinești, Viromet Victoria și Nitroporos Făgăraș. În cadrul acestui parteneriat, InterAgro SA, deținătoare de licență de furnizare de gaze emisă de ANRE, a procesat o cantitate totală de 16.219.572 MWh gaze naturale în cadrul combinatelor de producție a îngrășămintele chimice și a valorificat producția obținută către clienți din România, dar și pe piața externă. În anii 2012 – 2013, s-a valorificat o cantitate totală de circa 2,75 milioane tone îngrășăminte chimice, din care uree, UAN și azotat de amoniu. Din cantitățile de îngrășăminte chimice comercializate, cea mai mare parte a fost destinată pieței externe.
CITEȘTE ȘI Decizie la Bruxelles: Un nou produs alimentar românesc, înregistrat în patrimoniul culinar european"(...) au fost identificate următoarele principale cauze ale intrării în insolvență a societății InterAgro SA: restrângerea activității determinată de închiderea (suspendarea) activității sau chiar falimentul unora din combinatele chimice din grup, companii alături de care se efectuau numeroase relații comerciale profitabile pentru societatea debitoare. Astfel, veniturile aferente producției sau intermedierii de îngrășăminte chimice nu au mai putut fi realizate, fapt ce a dus la imposibilitatea acoperirii tuturor cheltuielilor, în final generându-se pierderi. Blocarea unor sume consistente în creanțe care nu au permis debitoarei să își asigure un flux de numerar suficient de mare încât să asigure achitarea obligațiilor scadente (de regulă deficitele de lichiditate fiind acoperite din credite bancare pe termen scurt), iar acest fapt a condus la un dezechilibru major de lichiditate, ce în final a determinat incapacitatea de plată a companiei. Cele mai mari creanțe sunt cele deținute împotriva societăților: Interagro SRL, Ga-Pro-Co Chemicals etc. Cauzele insolvențelor acestor companii, ca element comun, astfel cum sunt menționate în cadrul rapoartelor asupra cauzelor întocmite în cadrul respectivelor proceduri, sunt, în principal: imposibilitatea recuperărilor de creanțe proprii, stagnarea economică națională care a urmat perioadei de recesiune, ce a condus la diminuarea activității societății și la imposibilitatea realizării unor estimări economice realiste pe o piață în scădere", arată administratorul judiciar.
Interagro SA, controlată direct de firma Interaction SRL (cu participație de 76,46%), unde Ioan Niculae deține 51,28% din acțiuni, restul capitalului fiind în posesia lui Marie Bilton Claire, a reușit să-și reducă cu 80% pierderile în 2017, de la 37,94 la doar 7,59 milioane lei, iar cifra de afaceri a companiei a crescut cu 3%, la peste 18 milioane lei. Interagro este totuși departe de anii de glorie, când rulajele anuale erau de ordinul sutelor de milioane de lei.
Ioan Niculae a fost condamnat pe 1 noiembrie de Tribunalul București la trei ani și șase luni de închisoare în dosarul în care este acuzat, între altele, că ”a corupt” oameni de afaceri, funcționari publici și înalți demnitari să promoveze o Hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, acest lucru aducând Interagro un beneficiu de 600 de milioane de euro. Decizia magistraților nu este definitivă. Condamnarea a mai fost pronunțată pentru acuzațiile de instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tarom schimbă asigurătorul pentru unul dintre cele mai mari conturi din țară. Omniasig recâștigă contractul după o pauză de 2 aniNiculae, la un moment dat cel mai bogat român, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2015, la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul "Mită pentru PSD", pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului social democrat Mircea Geoană. El a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2016.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în ianuarie că rechizitoriul DIICOT în dosarul Romgaz, în care au fost trimiși în judecată, printre alții, fostul ministru Adriean Videanu și omul de afaceri Ioan Nicolae, are mai multe nereguli din punct de vedere legal, considerând nule numeroase convorbiri telefonice și excluzând din materialul probator raportul de expertiză financiar-contabilă judiciară, precum și declarațiile experților contabili. Instanța supremă a solicitat DIICOT să remedieze neregulile constatate și să comunice dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. Nicolae și Videanu au fost trimiși în judecată de către procurorii DIICOT în 9 iunie 2017, în dosarul "Romgaz-Interagro", pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și complicitate la delapidare.
Potrivit procurorilor, în vederea realizării scopului grupului infracțional s-a urmărit și realizat delapidarea SNGN ROMGAZ SA (ce s-a constituit parte civilă în cauză), în sensul obținerii de gaze naturale la prețuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obținerea în mod ilicit de discounturi comerciale la care SC INTERAGRO SA nu era îndrituită a le obține.