Franța se așteaptă la o scădere a producției de vin

Franța se așteaptă la o scădere a producției de vin
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2024

Vremea nefavorabilă a afectat producția de vin a Franței, care potrivit estimărilor publicate vineri de Ministerul Agriculturii de la Paris, ar urma să se reducă până la 39,3 milioane hectolitri în acest an, cu 18% mai puțin decât cea de anul trecut, informează Reuters.

Cifra avansată vineri de Ministerul Agriculturii de la Paris este una sub estimările inițiale publicate luna trecută, conform cărora producția din acest an urma să se situeze undeva între 40 și 43 milioane de hectolitri. Noua estimare revizuită este cu 11% sub media din ultimii cinci ani, care este de 44,2 milioane hectolitri. Un hectolitru este echivalent cu 100 de litri sau aproximativ 133 de sticle standard de vin.

Urmărește-ne și pe Google News
Una dintre cele mai așteptate centuri rutiere din România - gata de inaugurare CITEȘTE ȘI Una dintre cele mai așteptate centuri rutiere din România - gata de inaugurare
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului francez al Agriculturii, producția de vin a scăzut în special în regiunile Jura, Charentes, Val de Loire și Beaujolais-Bourgogne, scrie Agerpres.

"Acest declin se datorează unor condiții climatice deosebit de nefavorabile, care au redus producția potențială în aproape toate regiunile viticole", a precizat Ministerului francez al Agriculturii.

La fel ca și alte culturi, precum cerealele, strugurii au avut și ei de suferit de pe urma ploilor abundente care au căzut în Franța în ultimele 12 luni. Excesul de umezeală a ajutat la răspândirea bolilor în vii, a subliniat Ministerul francez al Agriculturii. În plus, multe culturi de viță de vie au avut de suferit de pe urma unui fenomen de polenizare deficitară, tot din cauza ploilor în perioada de înflorire.

Vinul este cel mai important produs agricol al Franței și în mod normal Franța, Spania și Italia concurează pentru titlul de cel mai mare producător mondial de vin. Însă sectorul se confruntă cu scăderea consumului intern, fenomen care a lovit unele importante pentru producția de vin, cum este Bordeaux, contribuind la protestele recente ale fermierilor.

Viticultorii din regiunea Bordeaux au acceptat, anul trecut, să defrișeze o suprafață de 8.000 de hectare de viță de vie în 2024, pentru a răspunde la diminuarea consumului. Aceste defrișări, combinate cu pierderile din cauza fenomenului de polenizare deficitară, mucegai și grindină, ar urma să conducă în acest an la o diminuare a producției de vin cu aproape 10%, comparativ cu situația din 2023.

În ceea ce privește regiunea Champagne, Ministerul francez al Agriculturii se așteaptă ca producția de vin să fie cu 16% mai mică decât în 2023, afectată de asemenea de boli, îngheț și secetă.

FOTO Peste 500 de magazine care comercializează produse congelate, inclusiv înghețată, verificate de ANPC. Au fost date amenzi de peste 2,5 milioane de lei CITEȘTE ȘI FOTO Peste 500 de magazine care comercializează produse congelate, inclusiv înghețată, verificate de ANPC. Au fost date amenzi de peste 2,5 milioane de lei

Producătorii de șampanie au anunțat încă din luna iulie că vor reduce numărul de struguri recoltați în acest an, după ce vânzările de acest tip de vin au scăzut cu peste 15% în primul semestru al acestui an.

În regiune Charentes, a doua cea mai mare regiune viticolă din Franța, după Languedoc-Roussillon, producția de vin ar urma să înregistreze în acest an o contracție record de 35%, comparativ cu producția record din 2023, motivul fiind polenizarea deficitară din cauza umezelii, a subliniat Ministerului francez al Agriculturii.

Scăderea producției de vin intervine pe fondul diminuării consumului în Franța. În perioada 1 ianuarie -11 august anul curent, vânzările de vin în supermarketuri au scăzut cu peste 5%, cu o diminuare de 8,5% a volumelor la vinurile roșii și una de aproape 6% la vinurile rose, în timp ce vânzările de vinuri albe sunt aproape la fel, a anunțat anterior organismul public FranceAgriMer.

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
vin