FOTO Contrabanda cu ceapă prosperă pe măsură ce produsul de bază devine un lux în Filipine. Imagine virală - Mireasa cu buchet de ceapă

FOTO Contrabanda cu ceapă prosperă pe măsură ce produsul de bază devine un lux în Filipine. Imagine virală - Mireasa cu buchet de ceapă
scris 26 ian 2023

Prețul la ceapă a crescut atât de rapid, încât unii au început să o compare cu aurul. Restaurantele le-au eliminat din meniuri, oficialii au avertizat călătorii să nu importe fără autorizație specială, iar în urma unor raiduri ar fi fost confiscate cantități de milioane de pesos, scrie The Guardian despre criza cu care se confruntă Filipine în ceea ce privește acest produs de bază în alimentație.

Marfă cu o valoare cuprinsă între 500 și 600 de milioane de pesos (9 și 11 milioane de dolari) a fost confiscată de către oficiali anul trecut, potrivit presei locale. Leguma a reprezentat 30% din produsele agricole de contrabandă, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Ghiță Ciobanul s-a dus în audiență la premierul Ciucă să-i ceară sprijin. Ce promisiune i-a smuls prim-ministrului CITEȘTE ȘI Ghiță Ciobanul s-a dus în audiență la premierul Ciucă să-i ceară sprijin. Ce promisiune i-a smuls prim-ministrului

Sacii cu ceapă au fost găsiți în urma unor raiduri în depozite și ascunși printre transporturile de îmbrăcăminte. Luna trecută, autoritățile au descoperit ceapă galbenă în valoare de 17 milioane de pesos în containere etichetate ca având în ele bluze, papuci și diverse articole de uz casnic. Cu câteva zile înainte, ceapă în valoare de 20 de milioane de pesos, cântărind 50.000 kg, a fost găsită ascunsă printre produse de patiserie și pâine.

O imagine virală rezumă cât de prețioase au devenit acestea: o mireasă strânge un buchet de ceapă în ziua nunții sale. Oaspeții ar putea lua acasă una dintre legumele scumpe, a declarat ea presei locale.

FOTO Contrabanda cu ceapă prosperă pe măsură ce produsul de bază devine un lux în Filipine. Imagine virală - Mireasa cu buchet de ceapă

Însă, pe lângă umorul de nuntă și raidurile poliției, există totuși povești de suferință atât pentru cumpărători, cât și pentru agricultori. Săptămâna aceasta, președintele Ferdinand Marcos Jr. a descris inflația alimentară din țară ca fiind „o situație de urgență”.

Lăptăria cu Caimac oprește producția pentru 3 produse. „Scoatem produse pe care știm că le îndrăgiți.” CITEȘTE ȘI Lăptăria cu Caimac oprește producția pentru 3 produse. „Scoatem produse pe care știm că le îndrăgiți.”

Creșterea prețurilor la ceapă a fost fără precedent, spune profesorul Leonardo Lanzona, de la Universitatea Ateneo de Manila. Costul pe kilogram a ajuns până la 720 de peso (13 USD) în Metro Manila la sfârșitul lunii decembrie – mai mult decât salariul minim zilnic în regiunea capitalei naționale (533-570 de peso). Prețurile au scăzut de atunci, dar un kilogram de ceapă costă în continuare mai mult decât un pui întreg.

Nu numai prețul la ceapă a crescut vertiginos. Prețul ouălor a crescut, de asemenea, în timp ce țara s-a confruntat și cu o penurie de zahăr.

Criza a sporit presiunea asupra lui Marcos Jr, care s-a numit secretar al agriculturii când a preluat mandatul, promițând că va stimula producția într-un moment în care prețurile globale ale alimentelor au crescut brusc.

Ghiță Ciobanul s-a dus în audiență la premierul Ciucă să-i ceară sprijin. Ce promisiune i-a smuls prim-ministrului CITEȘTE ȘI Ghiță Ciobanul s-a dus în audiență la premierul Ciucă să-i ceară sprijin. Ce promisiune i-a smuls prim-ministrului

„Înainte era vorba de zahăr, acum, de ceapă. Vom sfârși prin a avea o audiere pentru tot ceea ce este în bucătărie”, a declarat senatorul Grace Poe la o audiere a Senatului care a analizat problema luna aceasta. Ea, la fel ca mulți alții, a cerut ca Marcos să numească un secretar al agriculturii separat.

Experții și grupurile de agricultori au propus diverse motive pentru criza cepei – de la lipsa de depozite frigorifice, la creșterea cererii post-pandemice, contrabanda și impactul dezastrelor naturale.

Lanzona bănuiește că motivul crizei este mai degrabă legat de distribuție, decât de aprovizionare. Multe întreprinderi mici și mijlocii au fost închise în timpul pandemiei, spune el, ceea ce ar fi putut distorsiona piața și ar fi oferit jucătorilor mai mari, care au avut capitalul necesar pentru a face față furtunii, o influență suplimentară.

Marcos, care a criticat în trecut importurile de alimente, a permis importul a 21.060 de tone de ceapă la începutul acestei luni, iar primul transport a sosit săptămâna aceasta. Dar fermierii spun că vine prea târziu și că produsele vor sosi exact când fermierii locali își vor recolta culturile.

Făina de greiere a apărut în România. Prețul uriaș pentru 100 de grame CITEȘTE ȘI Făina de greiere a apărut în România. Prețul uriaș pentru 100 de grame

Reprezentanții fermierilor spun că aceștia se confruntă deja cu o luptă imensă pentru a se menține pe linia de plutire, un grup declarând site-ului de știri Rappler că prețurile practicate pentru ceapă pe piețele din Manila sunt mult mai mari decât ceea ce li se plătește fermierilor.

La o audiere recentă a Senatului privind criza, o văduvă a descris cum soțul ei s-a sinucis după ce o infestare cu viermi le-a distrus culturile, aruncând familia în datorii. Ea a încercat să continue să cultive, doar că furtunile i-au afectat din nou recolta.

Perspectiva bunurilor de import este, de asemenea, o nouă amenințare, spun grupurile de fermieri.

Departamentul pentru Agricultură a declarat presei locale că vor exista limite la importuri pentru a minimiza impactul asupra fermierilor locali. Într-un interviu acordat CNN Filipine, Marcos Jr. a declarat că nu există altă opțiune decât importul și că se va concentra, de asemenea, asupra îmbunătățirii producției și a combaterii contrabandei.

Petre Daea a anunțat introducerea în premieră a măsurilor „bunăstare pentru taurine”: Vaca este acum dușmanul numărul unu al planetei, e de vină pentru tot CITEȘTE ȘI Petre Daea a anunțat introducerea în premieră a măsurilor „bunăstare pentru taurine”: Vaca este acum dușmanul numărul unu al planetei, e de vină pentru tot

„Cred că cel mai bun mod de a rezolva această problemă este de a permite fermierilor să tranzacționeze direct cu consumatorii”, a adăugat Lanzona, spunând că guvernul ar trebui să se concentreze pe oferirea de tehnologie pentru ca fermierii să ajungă pe piață.

„Cu siguranță, fermierii vor fi cei care vor purta cea mai mare parte a poverii”, spune Lanzona

viewscnt
Afla mai multe despre
ceapa
filipine