Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat, într-o discuție cu fermierii, la Târgu Mureș, că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, marți, în cadrul Consiliului de Miniștri.
„România a pus prin Consiliul de Miniștri derogările de la GAEC 7 și 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susținerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania și Franța, privind derogările de la GAEC 7 și 8 și nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniștri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniștri, ca România, și-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”, a declarat ministrul Florin Barbu, potrivit Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
GAEC 7 se referă la rotația culturilor, iar GAEC 8 la condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei nelucrată (pârloagă).
„Eu vă spun, merg cu mandatul acesta în care în Consiliul de Miniștri, mâine, dacă nu rezolvăm problema GAEC 7 și 8 derogare, pentru că nu s-a înțeles un lucru și am încercat să le explic și comisarului și la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectați, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei", a adăugat Barbu.
Ministrul Agriculturii a susținut că, atunci când există un cadru aprobat pentru o prelungire, înseamnă că sunt dificultăți și că de aceea, marți dimineață, dacă nu se rezolvă derogările de la GAEC 7 și 8, va solicita demisia comisarului Janusz Wojciechowski.
„Este pentru prima oară în Consiliul de Miniștri când un stat prin reprezentant, adică prin ministrul Agriculturii, pe care îl aveți în față, va cere demisia în Consiliul de Miniștri a comisarului european pe Agricultură. De aici cred că ar trebui să intrăm într-un dialog", a precizat Florin Barbu.
Fermierii vor ca măsurile cerute de ei să fie susținute la Bruxelles
Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis duminică o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii, Florin Barbu, prin care solicită ca la reuniunea Consiliului UE pe teme de agricultură și pescuit să susțină mai multe măsuri.
În scrisoare se spune că, „vând în vedere reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit) din 23 ianuarie 2024 (10.00), unde conform ordinii de zi se discută despre aspecte legate de comerț în domeniul agriculturii și propunerea de derogare în 2024 de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), Alianța pentru Agricultură și Cooperare vă solicită să întreprindeți toate demersurile posibile pentru a convinge Comisia Europeană și statele membre să susțină atât declarativ cât și oficial prin vot concretizarea celor 2 puncte prezentate anterior, prevăzute în procesul verbal al întâlnirii MADR din 15.01.2024, la punctele 2 și 3 în cadrul respectivei ședințe, astfel:
- Acordarea derogării în 2024 de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) în condiții cel puțin similare anului 2023;
- Adoptarea soluției UE privind asigurarea supraviețuirii fermierilor europeni, înainte de publicarea propunerii Comisiei de reînnoire a măsurilor de comerț pentru produsele agricole din Ucraina”
Florin Barbu: Fermierii nu vor avea probleme, tot ce s-a negociat va fi reglementat
Florin Barbu, i-a asigurat, luni, pe fermierii din județul Mureș că în acest an nu vor întâmpina dificultăți și că toate aspectele asumate în urma negocierilor cu colegii lor se regăsesc în Monitorul Oficial, iar unele vor fi reglementate în perioada următoare.
„Știu problemele cu care se confruntă fermierii români, știu revendicările pe care le au, am avut discuții foarte importante atât cu fermierii din stradă, cât și cu formele asociative. Vreau să liniștesc încă o dată fermierii români că procesele verbale pe care le-am încheiat, atât cu protestatarii din zona de Afumați, cât și cu fermierii din formele asociative, toate lucrurile asumate prin acele procese verbale, o parte dintre ele deja sunt publicate în Monitorul Oficial. Și săptămâna aceasta urmează celelalte acte normative și cred că finanțarea pe care Ministerul Agriculturii o are pentru anul 2024 și actele normative pe care noi le vom asuma în Guvernul României, fermierii în anul 2024 nu vor avea o dificultate în agricultura din România", a declarat ministrul.
CITEȘTE ȘI România a atins un nou record de producție de mașini la Mioveni și CraiovaFermierii din județul Mureș i-au prezentat, luni, ministrului Agriculturii, o listă cu 13 revendicări, între acestea fiind și interzicerea de îndată a tranzitului și a importurilor de cereale, semințe oleaginoase, șroturi și alte produse agroalimentare din Ucraina, inclusiv a celor care figurează în acte ca provenind din Republica Moldova, Ungaria sau alte țări, dar având la bază proveniența din Ucraina.
Între revendicări, fermierii mureșeni au cerut demersuri la Bruxelles pentru acordarea de subvenții egale cu celelalte state din Uniunea Europeană, dar și compensarea pierderilor suferite de către fermieri în anul 2023 datorită importurilor necontrolate din Ucraina.
S-a mai solicitat verificarea calității laptelui la punctele vamale, rezolvarea plății pe Controlul Oficial al Producțiilor (COP) și pentru animalele înscrise într-un Registru Genealogic (RG), publicarea de către Ministerul Agriculturi până la 30.01.2024 a condițiilor care trebuie îndeplinite pentru accesarea bunăstării la vaca de lapte sau de carne.
De asemenea, fermierii mai doresc urgentarea achitării subvențiilor pe suprafață, respectiv pe bovine de lapte/carne, suine și păsări, pentru organizarea finanțării campaniei de primăvară 2024 și solicitarea adresată Comisiei Europene pentru aprobarea derogării de la GAEC 7 și 8.Fermierii au cerut să fie consultați înaintea elaborării a noii legi a arendei, obligativitatea prezentării dovezii de fermier activ la depunerea cererii pentru subvenții la APIA, măsuri pentru reducerea populației de urși și păstrarea facilității anterioare datei 01.11.2023 privind scutirea de la plata CASS.