După reclamații, ministrul Muncii pleacă în Germania pentru a vedea cum sunt respectați muncitorii români

După reclamații, ministrul Muncii pleacă în Germania pentru a vedea cum sunt respectați muncitorii români
scris 12 mai 2020

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat că va pleca în Germania pentru verificarea condițiilor în care lucrează muncitorii români.

Încă 2 milioane de lei donate pentru a susține lupta împotriva COVID-19 CITEȘTE ȘI Încă 2 milioane de lei donate pentru a susține lupta împotriva COVID-19
Urmărește-ne și pe Google News

„Voi pleca personal în Germania. Simt nevoia să verific și în teren condițiile de muncă și să discut cu românii. Nu plec de la premisa că angajatorii germani sunt iresponsabili, după cum nu îi tratez așa nici pe angajatorii din țară, despre care PSD ar spune că sunt niște infractori. Așa cum am spus tuturor omologilor mei din țările membre UE în care avem comunități de români, mă voi implica în promovarea unei dezbateri europene orientate spre găsirea de soluții pentru ca, indiferent unde lucrează un cetățean european, în spațiul european, să existe o corespondență clară între măsurile de protecție socială și de siguranță la locul de muncă”, a transmis ministrul.

Anterior a fost relatat că mii de sezonieri români au plecat în Germania pentru a munci în agricultură. Însă nu puține au fost cazurile în care aceștia s-au plâns de condițiile în care trebuie să trăiască în plină pandemie de COVID-19.

Jurnaliștii germani de la postul public de televiziune ARD au făcut mai multe reportaje despre lucrătorii sezonieri străini fără de care multe ferme din Germania ar da faliment.

Belgienii - îndemnați să mănânce cartofi prăjiți de două ori pe săptămână pentru a rezolva problema surplusului CITEȘTE ȘI Belgienii - îndemnați să mănânce cartofi prăjiți de două ori pe săptămână pentru a rezolva problema surplusului

Românii veniți să culeagă sparanghel, ceapă verde sau alte legume sunt transportați de la locuințele lor temporare la câmp în condiții improprii în vremea pandemiei.

Fermierii evită legea și nu aplică regula distanțării și a grupurilor de lucru mici pentru sezonierii veniți în martie, conform sursei citate.

Teoretic, lucrătorii sezonieri nu au voie să părăsească fermele care îi găzduiesc. De acolo ar trebui să-și cumpere chiar și mâncarea. Dar românii au plecat în Germania ca să strângă niște bani, fac economie de când se știu și, prin urmare, merg la supermarket, unde e mai ieftin.

Lucrătorii sunt cazați în locuințe modulare, practic în niște containere. În fotografiile postate de români pe rețelele de socializare pentru rude și vecini se văd paturi lipite, într-un spațiu extrem de mic.

Unii dintre muncitorii români s-au revoltat de condițiile în care sunt obligați să muncească la fermele din Germania. Se plâng că fermierii nu le mai dau înapoi documentele personale, iar jurnaliștii germani amintesc că asta e o practică folosită de traficanții de persoane.

Autoritățile germane investighează deja mai multe plângeri.

Germania permite, începând cu luna aceasta și până la sfârșitul lunii mai, venirea a 80.000 de lucrători sezonieri, în condiții speciale de securitate sanitară.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid-19
fermieri
germania