Guvernul va modifica schema de ajutor de stat ”Creditul fermierului” astfel încât creditul non-revolving contractat în cadrul programului să poată fi utilizat inclusiv pentru rambursarea de rate datorate pentru alte credite sau finanțări contractate de beneficiarii schemei care au suferit pagube la culturile agricole din anul 2024. De asemenea, schema va fi extinsă la alte categorii cu risc de credit pentru pentru fermierii afectați de secetă anul acesta, iar bugetul ajutorului de stat va fi majorat cu 400 milioane lei.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Potrivit modificărilor pregătite de către Executiv și consultate de Profit.ro, sume din ajutorul prin ”Creditul fermierului” vor putea fi utilizate și ”pentru rambursarea ratelor aferente altor credite/ linii de credit/finanţări tip leasing financiar sau operaţional” contractate de către beneficiari, dar numai în cazul beneficiarilor care prezintă procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 stabilite de comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În noţiunea de credit nu sunt incluse plafoanele de facilităţi (plafon de scrisori de garanţie bancară, plafon multiprodus, alte tipuri de plafoane.
De asemenea, de prevederile schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului vor beneficia și producătorii agricoli care dețin procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 și in cazul în care aceștia sunt încadrați în categoria D și E în baza de date a Centralei Riscului de Credit.
Totodată, așa cum anunțase anterior ministrul Agriculturii, Florin Barbu, bugetul schemei de ajutor de stat va fi majorat cu 400 milioane lei (de la 1.461,5 milioane lei, la maximum 1.861,5 milioane lei, iar gradul de garantare a ajutorului de către Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA va crește la 100% pentru creditele non-revolving menționate.
Potrivit actului normativ pregătit, soluția propusă pentru bugetarea schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 nu generează impact bugetar suplimentar, având în vedere că suma existentă în soldul Contului de disponibil la 01.01.2024 este de 465,88 milioane lei, sumă care acoperă cheltuielile schemei de ajutor de stat pe anul 2024 (estimate la cca 253,00 milioane lei. cât și comisionul de administrare pentru întreaga perioadă de implementare a schemei (estimat in sumă totală la cca 64,00 milioane lei).
Prin implementarea schemei de ajutor de stat se estimează majorarea numărului de beneficiari ai Schemei de ajutor de stat "Creditul fermierului" cu maximum 2.000 beneficiari (de la 5.500 beneficiari la maximum 7.500 beneficiari).
MODIFICĂRILE PREGĂTITE AICI