DN AGRAR semnează noi investiții: a doua fabrică de compost și panouri solare

Agribusiness   
DN AGRAR semnează noi investiții: a doua fabrică de compost și panouri solare

DN Agrar Group, cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, lider în producția de lapte de vacă, anunță planurile pentru finanțarea noilor proiecte de investiții ce urmează să înceapă în 2025, cu o valoare totală de aproximativ 3,4 milioane de euro.

Investițiile planificate includ o nouă fabrică de compost la ferma Lacto Agrar, a doua din cadrul Grupului, și instalarea panourilor solare pe acoperișurile clădirilor fermelor Apold, Lacto Agrar și Cut (DN AGRAR Service). Finanțarea proiectului este supusă aprobării acționarilor în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor programată pentru 25 martie 2025.

Urmărește-ne și pe Google News
SUA au trimis guvernelor europene un set de întrebări pentru a evalua disponibilitatea de a oferi garanții de securitate Ucrainei CITEȘTE ȘI SUA au trimis guvernelor europene un set de întrebări pentru a evalua disponibilitatea de a oferi garanții de securitate Ucrainei

„Suntem dedicați să ne consolidăm în continuare strategia de sustenabilitate prin investiții în energie regenerabilă și soluții pentru agricultura circulară. Aceste proiecte vor fi finanțate printr-un mix de fonduri europene și credit bancar, întărind astfel poziția noastră de lider în industrie.

După operațiunile începute la prima noastră unitate de compostare de la ferma Apold, care a generat un interes semnificativ în piață, ne bucurăm să anunțăm planurile de extindere a operațiunilor prin instalarea unei a doua unități de compostare la ferma Lacto Agrar. Se estimează că această nouă unitate va deveni complet operațională în al patrulea trimestru din 2025.

În linie cu angajamentul nostru față de sustenabilitate, am inițiat și procesul de obținere a certificării voluntare de carbon pentru compostul produs. Pentru instalarea panourilor solare, investiția totală este de aproximativ 1,7 milioane de euro, iar 60% din valoarea totală va fi rambursată după instalare prin fonduri nerambursabile din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență al României). Instalarea panourilor va începe în al doilea trimestru din 2025. Estimăm că, prin acest proiect, vom deveni complet independenți energetic la fermele noastre Lacto Agrar, Cut și Apold”, a spus Peter de Boer, Membru CA & Director Strategie și IR, DN AGRAR Group.

Proiecte supuse aprobării AGEA din 25 martie 2025

  • Fabrică de compost la ferma Lacto Agrar cu o capacitate de 7.000 de tone de îngrășământ organic anual

Investiția va începe în 2025, cu scopul de a deveni complet operațională în al patrulea trimestru al anului 2025. Investiția totală se ridică la 1,7 milioane de euro și va fi finanțată prin credit bancar. Odată cu inaugurarea celei de-a doua fabrici de compost, DN AGRAR își va extinde capacitatea de producție a îngrășămintelor organice cu încă 7.000 de tone anual, atingând o producție totală anuală de 14.000 de tone începând cu 2026.

Tinerii fermieri, excluși din Rabla pentru Tractoare. O nouă condiție a dat totul peste cap CITEȘTE ȘI Tinerii fermieri, excluși din Rabla pentru Tractoare. O nouă condiție a dat totul peste cap

Îngrășământul organic produs va fi utilizat atât intern, cât și vândut către terțe părți, generând surse suplimentare de venituri. Planurile includ certificarea organică a produselor și extinderea în piețele specializate. Se estimează că vor fi generate aproximativ 32.000 de certificate voluntare de carbon anual, susținând obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.

  • Panouri solare cu o capacitate instalată de 2.218 kW

Investiția este planificată pentru 2025, cu obiectivul de instalare a panourilor solare pe acoperișurile clădirilor din fermele Apold, Lacto Agrar și Cut (DN AGRAR Service). Investiția totală este de aproximativ 1,7 milioane de euro și va fi finanțată prin fonduri nerambursabile din PNRR (60% din valoarea totală, proiectul având deja toate aprobările necesare), iar diferența de 40% va fi finanțată prin credit bancar. Instalarea este programată pentru trimestrul al II-lea din 2025. În a doua etapă, fermele vor fi echipate și cu baterii de stocare pentru a spori eficiența adusă de acest proiect.

DN AGRAR Group este cel mai mare producător de lapte de vacă din România și unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața europeană. Compania a fost fondată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și activează în centrul Transilvaniei, în județele Alba, Sibiu și Hunedoara. Principalele domenii de activitate ale DN AGRAR sunt zootehnie, producție agrícolă vegetală, prestări servicii agrícole, logistică, transport, turism și servicii de consultanță în afaceri și management.

Telenovela fără sfârșit a bumbacului importat pe datorie de România de la americani în anii ’90. Statul român încearcă din nou să-și plătească restanțele de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Telenovela fără sfârșit a bumbacului importat pe datorie de România de la americani în anii ’90. Statul român încearcă din nou să-și plătească restanțele de milioane de dolari

Grupul DN AGRAR include 11 companii, dintre care 4 ferme a căror activitate principală este creșterea vacilor de lapte (ferma Prodlact) și producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar și Apold). Grupul DN AGRAR are aproximativ 300 de angajați, lucrează peste 7.000 de hectare de teren deținute și în arendă și deține peste 15.000 de animale, atât vaci de lapte, cât și tineret bovin.

Compania este listată pe Bursa de Valori București, piața AeRO, din februarie 2022, în urma încheierii cu succes a unui plasament privat de acțiuni în iulie 2021, prin care compania a atras 24,8 milioane lei de la investitori. Începând cu 19 septembrie 2022, acțiunile DN AGRAR sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacționate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacționare SMT, iar, începând cu 1 martie 2024, acțiunile DN AGRAR fac parte și din indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI (Investable Market Indices), în categoria Small Cap.

viewscnt
Afla mai multe despre
dn agrar
panouri solare
compost