România se pronunță pentru menținerea unei stări fitosanitare adecvate a plantelor și a produselor vegetale, alături de celelalte șapte state semnatare, astfel că o reducere cu 35% ar afecta nivelul de producție, ceea ce poate să ducă, de asemenea, la falimentul multor fermieri, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la Consiliul Agricultură și Pescuit - Agrifish.
Ministrul Agriculturii a făcut referire la documentul "Preocupări legate de proiectul de act normativ privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor și menținerea unui nivel adecvat de sănătate a plantelor fitosanitară adecvată în UE", inițiat de Letonia în numele următoarelor țări: Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Lituania, Polonia, România, scrie Agerpres.
"Alături de celelalte șapte state semnatare, România se pronunță pentru menținerea unei stări fitosanitare adecvate a plantelor și a produselor vegetale. Scopul esențial al produselor de protecție a plantelor este de a menține un nivel ridicat al producțiilor agricole. România este un exportator important pe piețele terțe și are tot interesul ca producția agricolă națională să respecte Standardele Internaționale pentru Măsuri Fitosanitare. România este, de asemenea, statul membru cu cea mai mică cantitate de substanță utilizată la unitatea de suprafață. Față de media europeană de 2,2 kg/ha, România folosește doar 0,64 kg/ha", a menționat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Potrivit acestuia, o reducere cu 35% ar afecta nivelul nostru de producție, ceea ce poate să ducă, de asemenea, la falimentul multor fermieri.
"Nu putem fi de acord cu acest nivel de reducere, România fiind țara care nu face exces de consum de pesticide, ci, dimpotrivă, poate fi considerată un reper. De aceea, considerăm că reducerea proporțională nu este o soluție, a subliniat ministrul.