Peste 250 de cultivatori de usturoi din județ au solicitat sprijin financiar prin intermediul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), pentru o suprafață de aproximativ 750 de hectare, în contextul în care conflictul dintre Rusia și Ucraina a generat dublarea sau triplarea prețurilor pentru îngrășăminte.
Până în data de 19 aprilie DAJ primește cereri de solicitare aferente Schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit instituției, cuantumul ajutorului de stat care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro/ha, scrie Agerpres.
"La usturoi, cu patru zile înainte de termenul final de depunere al cererilor au fost înregistrați 255 de beneficiari, mai mulți față de anul precedent, cu 750 de hectare", a precizat directorul DAJ, Cosmin Florea.
Conflictul dintre Rusia și Ucraina a determinat în unele situații triplarea prețurilor pentru îngrășămintele folosite în cultura de usturoi iar seceta a contribuit la diminuarea producțiilor.
"S-au depus cereri, au început să se facă și controale parțiale de către reprezentanții DAJ din zonă. La începutul războiului prețurile la îngrășăminte au explodat ajungând la niște costuri uriașe, tona de îngrășământ a ajuns undeva la 6000-7000 de lei, de la 2000 de lei și automat au crescut costurile de producție, prețurile de vânzare au rămas relativ la fel, au apărut pierderi. La nivel național s-a instalat și seceta și probabil producțiile vor scădea semnificativ din lipsa precipitațiilor. De trei ani trecem printr-o perioadă grea pentru că suntem într-o zonă unde lipsa precipitațiilor și-a spus cuvântul. Totuși, anul trecut producția a fost mai bună ca acum doi ani. Dacă acum doi ani ne-am luptat să scoatem o producție de 3000 kg/ha, anul trecut am crescut puțin producția, la 4 tone/ha. Așteptăm precipitații neavând posibilitatea să irigăm, neavând un canal de irigații stăm la mila lui Dumnezeu și automat producția este relativă", a declaratcultivatorul de usturoi, Valentin Jecu.
Pentru a beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi, să înființeze culturi de usturoi pe o suprafață de minimum 0,3 ha în toamna anului 2023-primăvara anului 2024 și să mențină cultura de usturoi înființată, până la data efectuării plății.