Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a transmis că în Planul Național de Redresare și Reziliență al României nu există dispoziții care să impună interdicția utilizării lemnelor pentru încălzire până în 2023, documentul cuprinzând doar reforme menite să combată exploatarea ilegală intensivă a pădurilor române.
”În Planul Național de Redresare și Reziliență al României nu există dispoziții care să impună interdicția utilizării lemnelor pentru încălzire până în 2023. Planul Național de Redresare și Reziliență al României include reforme și investiții în sistemele de gestionare și de guvernanță a pădurilor menite să combată exploatarea ilegală intensivă a pădurilor române. Această exploatare reduce cantitatea de carbon absorbită de păduri, duce la o pierdere semnificativă a biodiversității și mărește riscul de dezastre”, arată vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis în numele Comisiei Europene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit acestuia, ”o nouă Strategie națională forestieră și legislația asociată vor stabili criterii de durabilitate pentru biomasa forestieră destinată producției de energie și vor include acțiuni specifice de combatere a exploatării forestiere ilegale și de îmbunătățire a gestionării pădurilor”, scrie News.ro.
”În plus, este prevăzut un sistem informatic integrat care va monitoriza angajamentele legate de recoltarea lemnului, regenerarea în timp util a pădurilor, sănătatea pădurilor, starea de conservare a habitatelor forestiere, impactul schimbărilor climatice și adaptarea la schimbările climatice în cazul diferitelor ecosisteme forestiere. De asemenea, Planul Național de Redresare și Reziliență al României include o reformă menită să încurajeze decarbonizarea sectorului încălzirii și răcirii și să clarifice cum se împart responsabilitățile între autoritățile naționale și cele locale. Planul va asigura, în același timp, durabilitatea și trasabilitatea biomasei pentru a preveni impactul negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și a ecosistemelor forestiere și pentru a diversifica mixul energetic din sectorul încălzirii”, se mai arată în răspunsul transmis de Comisia Europeană.