CEC Bank a finalizat preluarea pachetului de 99,993% din capitalul social al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) de la BRD Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank.
“În implementarea mandatului dat de Ministrul Finanțelor, CEC Bank urmărește să sprijine în mod direct clienții care își desfășoară activitatea în agricultură și mediul rural, cu produse de finanțare și garantare sustenabile și competitive. Agricultura și dezvoltarea rurală reprezintă domenii strategice prioritare pentru CEC Bank, banca alocând anual resurse importante pentru susținerea afacerilor din acest sector. Achiziționarea participației majoritare a FGCR se înscrie în liniile strategice care ghidează activitatea CEC Bank și care sunt în strânsă corelare cu politicile guvernamentale și europene care au ca obiectiv dezvoltarea sustenabilă a acestui sector, având în vedere importanța acestuia pentru securitatea alimentară și pentru susținerea economiei în ansamblul său”, a declarat Bogdan Neacșu, director general al CEC Bank.
CEC Bank a cumpărat participațiile celor trei bănci, iar Ministerul Agriculturii rămâne în continuare acționar cu 1%.
Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN are ca obiect de activitate asumarea de angajamente de garantare și emiterea de garanții, inclusiv pe seama fondurilor publice puse la dispoziție în principal de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în scopul realizării producției agricole și piscicole de către fermieri și procesatorii de produse agricole, a investițiilor în agricultură, acvacultură, precum și implementarea proiectelor cofinanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime.
FGCR - IFN este primul fond de garantare din România dedicat agriculturii, fiind o instituție privată care s-a constituit în februarie 1994 ca o societate comercială pe acțiuni, în urma negocierilor Comisiei Comunității Europene și Guvernul României.