Grupul german Bayer a lansat duminică o emisiune de drepturi de preemțiune în valoare de 6 miliarde de euro (7 miliarde dolari), o componentă importantă a pachetului de finanțare a preluării de 62,5 miliarde de dolari a producătorului american de semințe agricole Monsanto, transmite Reuters.
Bayer a obținut în urmă cu o săptămână aprobarea autorităților americane pentru preluarea Monsanto, depășind o barieră importantă din calea acordului care va crea cel mai mare producător de semințe și pesticide din lume, scrie News.ro.
Emisiunea de drepturi de preemțiune este mai mică decât suma avută în verdere inițial de Bayer, pentru că Monsanto și-a redus între timp datoriile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, Bayer a obținut cu 4,5 miliarde de euro mai mult decât anticipa inițial din vânzarea unei participații la producătorul de materiale plastice Covestro.
Producătorul german de medicamente a mai obținut 7,6 miliarde de euro din vânzarea unor active către grupul BASF, dar acest fapt nu a redus necesitatea de a atrage bani prin emiterea de acțiuni, pentru că și fluxul de numerar viitor va fi mai mic, din cauza serviciului datoriilor.
La momentul când a fost convenită preluarea, în septembrie 2016, Bayer anunțase că va atrage 19 miliarde de dolari prin emitere de acțiuni, pentru acordul de preluare, care parțial au fost acoperite în noiembrie 2016 prin emiterea de titluri convertibile obligatoriu, de 4 miliarde de euro.
Bayer a anunțat că vrea să finalizeze tranzacția în curând, ceea ce are nevoie să facă pentru că după 14 iunie Monsanto va avea dreptul să se retragă din acord și să ceară un preț mai mare.
Bayer urmează să finalizeze tranzacția pe 7 iunie, potrivit unei relatări din presă de duminică.
Grupul format în urma preluării va fi un gigant cu vânzări anuale de circa 20 de miliarde de euro, sumă calculată la nivelul datelor din 2017 care ține cont și de vânzările de active.
Corteva Agriscience, divizie a grupului DowDuPont, are vânzări anuale de circa 12,4 miliarde de euro, Syngenta, parte de grupului ChemChina, de 11 miliarde de euro, iar BASF are vânzări de 7,9 miliarde de euro, incluzând și preluarea care va avea loc.