Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, revine și spune că furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice pentru păsări sau pentru om, dar reprezintă o "practică comercială înșelătoare".
El a menționat că această metodă este "destul de extinsă" și că furajele sunt folosite pentru a da impresia că este vorba despre pui de "calitate superioară", scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Din păcate, destul de extinsă este situația. Am stat de vorbă și cu alți operatori economici la nivelul industriei, ce ne-au semnalat că această situație trenează de foarte mult timp. Nefiind un medic veterinar, nu sunt foarte priceput în domeniul hrănirii puilor, dar am investigat și am văzut că aceștia sunt hrăniți cu anumite furaje ce dau culoarea... Nu toxice, nici pentru păsări, nici pentru om, dar vorbim aici de o practică comercială înșelătoare, vorbim de o situație cu care se confruntă foarte multe dintre gospodinele ce aleg de la raft puiul mai galben, știind cumva, din generație în generație, că acela este cât mai apropiat calitativ de puiul de ogradă, de demult. Or, iată că aici lucrurile fac să pară cu totul altfel, în sensul în care pui crescuți doar câteva zeci de zile aparent sunt pui de calitate superioară, în condițiile în care de fapt au fost vopsiți, așa cum spuneam, ca o cioară", a afirmat Horia Constantinescu, într-o declarație acordată presei, la sediul PSD.
"Vom da decizii sau ordine de încetare a practicilor comerciale înșelătoare, în raport cu această situație, pentru că este esențială informarea consumatorilor. (...) Nu pot să dau date la acest moment cu privire la cantitățile retrase într-o acțiune de anvergură națională. Încă se fac verificări la mai mulți dintre furnizori", a spus Horia Constantinescu.
Totodată, el le-a recomandat consumatorilor să fie atenți la situațiile semnalate.
"Grăsimea este galbenă, a puiului, nu neapărat pielea. Pe vremea bunicilor noastre nu cred că, dacă frecai cu buretele de sârmă puiul, acesta brusc se decolora. Dacă noi ne spălăm, oricare dintre noi, nu ne schimbăm culoarea în funcție de peria pe care o folosim. Deci, cred că nici puișorii. (...) Și ouăle pot fi vopsite. Am pus în spațiul public instrucțiunile de utilizare a acestor furaje. Se precizează clar că inclusiv culoarea gălbenușului de ou poate fi schimbată", a spus el.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele ANPC, Horia Constantinescu, a avertizat miercuri asupra comercializării unor pui de găină "îngălbeniți" pentru a părea mai sănătoși și a precizat că va informa toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație.
"Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare 'gustos'. Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul", a scris șeful ANPC.
El a explicat că unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată. Totodată, Constantinescu a atras atenția că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice inducerii în eroare a consumatorului.