Amânarea obligațiilor de plată ale fermierilor către furnizori amenință să destabilizeze întregul lanț de aprovizionare agricolă și riscă să submineze viabilitatea pe termen lung atât a fermierilor, cât și a actorilor din lanțul valoric, și poate încălca reglementările Uniunii Europene, susțin reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România).
Membrii AHK România își exprimă îngrijorarea cu privire la seceta severă și continuă care a lovit România în ultimii trei ani, precizând că aceste condiții au afectat grav sectorul agricol și au condus la o scădere semnificativă a producției și la agravarea presiunilor financiare asupra agricultorilor.
Potrivit unui comunicat al AHK România, citat de Agerpres, numai în ultimul an, prețurile produselor agricole au scăzut cu aproximativ 38% față de 2022, în timp ce costurile de producție (precum îngrășămintele chimice) au crescut din cauza inflației și a volatilității pieței mondiale generate de conflictul din Ucraina. Diferența din ce în ce mai mare dintre creșterea cheltuielilor și scăderea veniturilor a pus multe întreprinderi agricole în pericol de insolvență, în special pe cele cu lichidități limitate și cu o bază de capital subțire.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Deși apreciem recunoașterea crizei de către Guvernul României, AHK România este îngrijorată de măsurile propuse pentru amânarea plăților fermierilor către furnizorii de produse esențiale pentru agricultură, cum ar fi semințele, îngrășămintele, produse de protecție a culturilor etc. Această măsură ar putea duce la consecințe grave pentru lanțul de aprovizionare agricolă, agravând situația, în loc să o amelioreze", a declarat Sebastian Metz, director general AHK România. în comunicatul citat.