În ultimii ani, piața muncii se află în continuă transformare. După ce munca de acasă a fost rapid implementată, acum, tot mai multe țări din Europa fac tranziția către săptămâna de muncă de patru zile. Deși, în România, companiile sunt încă reticiente la un astfel de program, un sondaj realizat de un site de recrutare arată că 80% dintre angajații români intervievați își doresc o săptămână cu trei zile libere și patru de muncă.
Tot mai multe țări europene au testat și implementat cu succes, în ultimii ani, săptămâna de lucru de 4 zile, cu câte 10 ore pe zi. Mirajul unei zile libere în plus, adică patru în plus în fiecare lună, îi atrage și pe români, arată Prima News.
80% dintre repondenții unui sondaj sunt deschiși unui astfel de program. De partea cealaltă, companiilor nu le prea surâde să le ofere o zi în plus liberă angajaților, săptămânal. Doar 37% dintre recrutorii intervievați cred că un astfel de program le-ar putea aduce beneficii.
Totuși, pe o piață a muncii aflată în deficit, cum este în România, o săptămână de lucru cu 4 zile poate fi un avantaj pentru recrutori.
Recent, în Marea Britanie a avut loc un proiect pilot pentru o săptămână de lucru de 4 zile, la care au participat 61 de companii și 3.000 de angajați. 56 dintre acestea au concluzionat că vor implementa în continuare acest program.
În Belgia, angajații își pot alege încă de anul trecut să muncească patru sau cinci zile pe săptămână, în timp ce în Islanda succesul a fost atât de mare, încât 90% din populația activă are astăzi un program redus de muncă.