Formularul digital de intrare în România, prezentat anterior de Profit.ro, va putea putea fi completat începând cu data de 19 decembrie la adresa plf.gov.ro. Autoritățile au precizat că acest document nu trebuie tipărit, iar verificarea sa nu va afecta timpul de așteptare, fiind citit automat de dispozitivele polițiștilor de frontieră.
Pentru necompletarea formularului digital de intrare în România este aplicată o amendă între 2.000 – 3.000 de lei.
De ce este important: Începând cu 20 decembrie 2021, persoanele care intră în țară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană și reglementat de Guvernul României.
VEZI MAI JOS VIDEO
CITEȘTE ȘI Voucherele de vacanță vor fi acordate în 2022, dar folosite doar la unități turistice care nu au arierate la statPurtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Cătălin Chirca, a declarat sâmbătă că în prezent specialiștii fac ultimele testări la această aplicație, care va putea fi folosită începând de duminică.
“Formularul digital de intrare în România va putea fi completat doar electronic din aplicația PLF.gov.ro, dezvoltată de STS, pe baza cerințelor operaționale stabilite de autoritățile medicale. Aplicația PLF.gov.ro va deveni operațională începând de duminică, 19 decembrie, astfel încât cei care vor intra în țară în data de 20 decembrie să aibă timpul necesar să completeze formularul. În acest moment, colegii mei realizează ultimele testări de securitate și de performanță, iar începând de mâine, de pe orice telefon, tabletă sau calculator cu conexiune la internet va putea fi accesată această aplicație”, a arătat purtătorul de cuvânt al STS, citat de News.ro.
Cătălin Chirca a explicat și care este modalitatea prin care poate fi completat acest formular.
“Înainte de a sosi în țară, cu câteva ore sau chiar câteva minute, se accesează aplicația plf.gov.ro și se introduce o adresă de e-mail. Mai departe accesăm adresa de e-mail, deschidem mesajul și intrăm în linkul de accesare. Se completează similar cu aplicația de certificat digital și va putea fi folosită foarte ușor de orice persoană. Introducem toate câmpurile obligatorii, iar ulterior salvăm documentul. Odată salvat acesta nu mai poate fi editat, dacă dorim să actualizăm datele, va trebui să completăm un nou formular. Instrumentul digital pe care l-am dezvoltat pentru Ministerul Sănătății și autoritățile medicale vine în sprijinul acestora pentru realizarea anchetelor epidemiologice”, a explicat purtătorul de cuvânt al STS.
CITEȘTE ȘI Studiu: Omicron are un risc de cinci ori mai mare de reinfectare și nu este mai blând decât DeltaPurtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, Fabian Bădilă, a declarat, sâmbătă, că polițiștii de frontieră află în câteva secunde dacă persoana respectivă are completat sau nu formularul digital de intrare în țară.
“Polițistul de frontieră efectuează formalitățile de control prin verificarea automată a pașaportului sau cărții de identitate pentru a stabili dacă sunt îndeplinite condițiile de intrare în țară. Polițiștii de frontieră vor verifica autenticitatea și valabilitatea certificatului verde. După citirea automată a acestor date, în aplicația Poliției de Frontieră, într-un interval de câteva secunde, polițistul primește confirmarea existenței sau inexistenței formularului digital de intrare în România. În funcție de rezultatul verificării, datele sunt trimise către Direcția de Sănătate Publică în vederea luării măsurilor ce se impun. Documentul nu trebuie tipărit, el este citit automat prin intermediul dispozitivelor aflate la dispoziția Poliție de Frontieră.Verificarea existenței sau inexistenței PLF-ului nu va afecta timpul de așteptare la controlul de frontieră, având în vedere că este citit automat în dispozitivele noastre”, a transmis Fabian Bădilă.
El a exemplificat și cu câteva situații care se pot întâlni în momentul controlului la frontieră.
“Dacă persoana a completat PLF și nu se impune carantina, aceasta trece prin punctul de frontieră fără alte măsuri. Dacă persoana a completat PLF și se impune carantina în funcție de zona sau țara din care vine, DSP dispune măsura carantinării. Persoana nu a completat PLF și se impune carantina în funcție de zona sau țara din care vine. DSP dispune măsura carantinării, măsura se comunică județului și persoana are obligația legală de a completa în termen de maxim 24 de ore de la data trecerii prin frontieră acest PLF. În caz contrar, DSP dispune sancționarea contravențională”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră.
Ce este formularul digital de intrare în România
Formularul este un document pe care sunt prezentate țările și zonele în care o persoană a călătorit, înainte de a intra în România.
Formularul este necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru, pentru că eficientizează anchetele epidemiologice și măsurile sanitare în sprijinul populației.
Pe baza datelor din formular, direcțiile de sănătate publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2.
Ce informații conține formularul digital de intrare în România
• Numele și prenumele, datele de identificare și de contact;
• Țara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate;
• Localitatea și adresa de destinație în România;
• Mijlocul de transport cu care călătorește spre România;
• Data intrării în România;
• Datele minorilor însoțitori, dacă este cazul.
Cine trebuie să completeze formularul digital de intrare în România
Formularul se completează de toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.
Unde pot accesa formularul digital de intrare în România
Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale ale Ministerului Sănătății.
Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primește un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID.
Platforma https://plf.gov.ro va putea fi accesată de orice persoană, începând cu data de 20 decembrie 2021.
CITEȘTE ȘI Limitare a numărului de puncte de trecere a frontierei pe unde pot intra deșeuri reciclabileCând trebuie să completez formularul
Formularul se completează individual cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator.
Cum se verifică formularul
La verificarea cărții de identitate/pașaportului în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul. Acesta nu trebuie tipărit.
Cine are acces la datele personale completate în formular
Datele completate în formular sunt accesate doar de angajații autorizați ai direcțiilor de sănătate publică și pot fi folosite strict cu scopul desfășurării anchetelor epidemiologice.
Datele sunt protejate fizic și juridic și nu sunt transmise către terțe persoane.
STS asigură măsurile specifice de securitate cibernetică ale sistemului informatic de eliberare a formularului digital de intrare în țară.