Vestul Americii de Nord înregistrează temperaturi fără precedent - 46,1°C la Portland în SUA și 47,9°C la Lytton, în Canada

Vestul Americii de Nord înregistrează temperaturi fără precedent - 46,1°C la Portland în SUA și 47,9°C la Lytton, în Canada
scris 29 iun 2021

Vestul Americii de Nord înregistrează temperaturi fără precedent - 41,6°C la Seattle, 46,1°C la Portland, două orașe din nord-vestul Statelor Unite în care sunt de obicei 19°C în această perioadă a anului, iar Canada, unde cea mai mare temperatură, de 45°C, a fost înregistrată în timpul unei canicule în 1937, înregistrează 47,9°C la Lytton, un orășel situat la nord-est de Vancouver, relatează AFP.

Școli și centre de vaccinare împotriva covid-19 au fost închise, probe de selecție olimpică au fost amânate, iar locuitori s-au refugiat în centre de ”răcorire” în vestul Canadei și în Statele Unite, din cauza unei ”cupole de căldură” de o intensitate extrem de rară, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Atât la Portland, în Oregon, cât și la Seattle, în statul Washington, două orașe din nord-vestul Statelor Unite cunoscute printr-o climă rece și umedă, temperatura a atins cel mai mare nivel înregistrat de când există arhive, în 1940.

Pe aeroportul din Portland s-au înregistrat luni 46,1°C, după un record de 44,4°C duminică.

Însă vestul Canadei deține recordul. Stocul de climatizatorare și ventilatoare s-a terminat, iar unele orașe au deschis centre de răcorire.

”Suntem a doua cea mai rece țară din lume și cea mai înzăpezită”, așadar, puțin obișnuită cu această ”căldură deșertică, foarte uscată”, declară climatologul-șef la Environnement Canada, David Phillips.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Americanii suferă, la rândul lor, din cauza unor temperaturi suficante în state din nord-vest.

”Acest nivel de căldură este extrem de periculos”, avertiza luni NWS

Piața Ballard Farmers Market de la Seattle a fost închisă din cauza căldurii, a anunțat directorul acesteia Doug Farr. ”De cele mai multe ori se închide din cauza ninsorii”, spune el.

Amazon a anunțat luni că deschide o parte a sediului din Seattle publicului, transformându-l într-un punct de răcorire cu o capacitate de 1.000 de locuri.

Numeroase clădiri nu au sisteme de climatizare, în acest oraș cu o climă temperată. Temperatura medie în iunie, la Seattle, este de 19°C.

”La 21°C este o zi bună, toată lumea iese în tricou și pantaloni scurți, dar asta devine absurd”, declară un locuitor din Seattle, care spune că are ”impresia că este în deșert”.

La Portland, numeroși locuitori s-au refugiat la răcoare în locuri climatizate improvizate de către autoritățile locale.

Căldura extremă și o secetă intensă în Vestul american a favorizat mai multe incendii în weekend.

DECIZIE Solicitare a mediului de afaceri, adoptată: Angajatorii scapă de echivalentul ștampilei la folosirea semnăturii electronice în contractele de muncă CITEȘTE ȘI DECIZIE Solicitare a mediului de afaceri, adoptată: Angajatorii scapă de echivalentul ștampilei la folosirea semnăturii electronice în contractele de muncă

Incendiul ”Lava Fire” de la frontiera dintre Oregon și California a ars aproximativ 600 de hectare luni, a determinat autoritățile să-i evacueze pe unii locuitori și să închidă un drum național.

Acest val de căldură se explică printr-un fenomen denumit ”cupolă de căldură” - o presiune mare care menține aerul cald ”prizonier” în regiune.

Acest lucru alimentează temeri ”grave” cu privire la sănătate, avertizează canadianul David Phillips, cu atât mai mult cu cât durează de mai multe zile.

Intensitatea acestei ”cupole de căldură” este ”atât de rară statistic vorbind, încât am putea să ne așteptăm la ea o dată la câteva mii de ani, în medie”, scriu specialiști meteorologi în The Washington Post (WP).

”Însă modificările climatice cauzate de către oameni au făcut acest tip de eveniment excepțional mai probabil”, apreciază ei.

Nick Bond, un climatolog de la Universitatea din Washington, apreciază că modificările climatice sunt un factor, însă ”secundar”.

”Elementul principal este acest model meteorologic foarte neobișnuit” al cuplolei de căldură, subliniază el.

”Acestea fiind spuse, modificările climatice sunt reale, iar temperatura a crescut aici”, ceea ce ”a făcut acest episod de caniculă și mai grav”, apreciază el.

viewscnt
Afla mai multe despre
america
caldura