Uniunea Europeană vrea să folosească un detector de minciuni bazat pe inteligența artificială pentru verificarea celor care trec granița

Uniunea Europeană vrea să folosească un detector de minciuni bazat pe inteligența artificială pentru verificarea celor care trec granița
scris 1 nov 2018

Un program experimental care va verifica cu ajutorul inteligenței artificiale afirmațiile persoanelor care trec punctele de frontieră va începe să fie testat în curând de Uniunea Europeană.

Programul numit iBorderCtrl va funcționa la patru puncte de frontieră din Grecia, Ungaria și Letonia, toate patru fiind, de fapt, granițe ale U.E. cu țări care nu fac parte din Uniune, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

iBorderCtrl constă într-un sistem online de verificare a identității compus din două etape. În prima etapă, cel care urmează să treacă frontiera va completa un formar online și va trimite documentele necesare verificării.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CEDO condamnă România la plata a 345.000 de euro unor victime și urmași ai victimelor Revoluției din 1989 CITEȘTE ȘI CEDO condamnă România la plata a 345.000 de euro unor victime și urmași ai victimelor Revoluției din 1989

În a doua etapă, persoana respectivă va trebui să răspundă în fața unei camere web la anumite întrebări adresate de un agent vamal virtual. Întrebările pot fi de genul: “Ce ai în bagaj?” sau “Deschiderea bagajului va confirma că ceea ce declari este adevărat?”.

Inteligența artificială va analiza comportamentul călătorului, inclusiv reacțiile faciale și gesturile făcute în timp ce răspunde la întrebări, pentru a determina dacă acesta spune sau nu adevărul.

Dacă primește un aviz pozitiv, călătorul va primi un cod QR pe care-l va scana la vamă pentru a trece granița. În caz contrar, acesta va fi supus la vamă unei verificări biometrice, după care va fi procesat de un agent vamal.

Proiectul se află încă în fazele incipiente de testare, iar o versiune anterioară a avut o acuratețe de doar 76%. Cei de la iBorderCtrl spun însă că procentul poate fi crescut la 85%. Pentru siguranța granițelor Uniunii Europene, este de preferat ca marja de eroare să fie în sensul rezultatelor negative false, decât să fie păcălit în a da un aviz pozitiv când nu este cazul.

Mai există și problema încălcării intimității personale pe care folosirea acestor tehnologii o poate ridica. Oamenii se pot întreba dacă, după ce le-au fost luate amprentele și au fost supuși și altor verificări biometrice, nu vor fi supravegheați.

Cert este că Uniunea Europeană speră că folosind un sistem precum iBorderCtrl va crește siguranța la granițe și va grăbi procedura de trecere a frontierelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
detector de minciuni
granita
uniunea europeana