Uniunea Europeană este aproape de a impune mai multe sancțiuni asupra Belarusului, vizând aproximativ 30 de persoane și entități, inclusiv pe ministrul de Externe și compania aeriană belarusă Belavia, acestea urmând să fie aprobate încă de săptămâna viitoare, au declarat trei diplomați UE, citați de Reuters.
UE îl acuză pe președintele Alexandr Lukashenko că foloseaște o tactică "specifică gangsterilor" în situația de la graniță care durează de luni de zile și în care cel puțin șapte migranți au murit, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
UE și NATO afirmă că Lukașenko se folosește de migranții ca de o armă pentru a face presiuni asupra Occidentului, trimițând oameni care fug din Orientul Mijlociu la Minsk și apoi la granițele Poloniei și ale statelor baltice.
Noua rundă de sancțiuni îi va viza pe oficialii din Belarus despre care UE spune că au organizat sosirile de migranți ca răzbunare pentru sancțiunile impuse Minskului din cauza încălcărilor drepturilor omului.
Miercuri, într-un pas crucial, cei 27 de ambasadori ai UE urmează să convină oficial că numărul tot mai mare de migranți de-a lungul graniței Belarus-Polonia echivalează cu un ”război hibrid” și poate servi drept baza legală pe care să construiască sancțiuni.
Minskul neagă orice astfel de operațiuni și respinge toate acuzațiile occidentale.
Sancțiunile împotriva înalților oficiali nu au fost până acum eficiente în slăbirea guvernării lui Lukașenko, care este la putere din 1994 și este un aliat apropiat al Moscovei.
Statele UE iau în considerare, de asemenea, extinderea sancțiunilor economice asupra Belarusului impuse în iulie, vizând sectorul local de reasigurare și principala sa companie, deținută de stat, BelarusRe, au declarat diplomații.
CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în onlineCel de-al cincilea pachet de înghețare a activelor și interdicții de călătorie pentru oficialii și întreprinderile din Belarus ar fi cel mai recent răspuns al UE la o înrăutățire a conflictului cu Belarus în legătură cu alegerile prezidențiale din 2020, câștigate de Lukașenko, despre care Occidentul și opoziția din Belarus au afirmat că au fost falsificate.
Oficialii UE, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cer măsuri și mai stricte, inclusiv pentru companiile aeriene internaționale acuzate că au transportat migranți în Minsk, care sunt apoi transportați la granița cu Belarus.
Ministrul de Externe Vladimir Makei, care a apărat bilanțul Belarusului la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în septembrie, este un înalt oficial care urmează să fie sancționat deoarece ministerul său este acuzat că a acordat vize belaruse cetățenilor din afara UE, în special sirienilor și irakienilor, au declarat diplomații.
UE a interzis companiei aeriene de stat Belavia să acceseze spațiul aerian și aeroporturile UE, după ce Minskul a forțat un zbor Ryanair să aterizeze pentru a aresta un jurnalist din opoziția din Belarus.
Noile sancțiuni directe asupra companiei aeriene ar împiedica-o să închirieze aeronave de la companii irlandeze, române și daneze. Cu toate acestea, există o dezbatere în UE dacă sancțiunile ar trebui să se aplice doar contractelor de închiriere noi sau contractelor existente.
Sancțiunile din această lună ar urca numărul total de persoane cu active blocate și interdicții de călătorie la aproape 200 de persoane, între care Lukașenko și fiii săi. Peste o duzină de companii și instituții sunt la rândul lor supuse sancțiunilor.