Un judecător îl împiedică pe Trump să trimită în preaviz 2.200 de lucrători USAID

Perspective   
Un judecător îl împiedică pe Trump să trimită în preaviz 2.200 de lucrători USAID

Un judecător federal a ordonat administrației Trump să oprească imediat planurile sale de a plasa cel puțin 2.200 de angajați ai Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în concediu administrativ, relatează CNN.

Judecătorul districtual american Carl Nichols a anunțat ordinul de restricție temporară cu câteva ore înainte ca USAID să trimită miile de angajați în concediu pe perioadă nedeterminată sau să îi concedieze, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Trump escaladează războiul comercial CITEȘTE ȘI ANUNȚ Trump escaladează războiul comercial

CNN a relatat că USAID avea de gând să păstreze mai puțin de 300 de persoane ca personal esențial începând de vineri de la miezul nopții.

„Nu ar trebui să îi plaseze în concediu administrativ pe cei 2.200 de oameni în această seară”, a declarat Nichols, un judecător numit de președintele Donald Trump, în timpul unei audieri, vineri după-amiază, la tribunalul federal din centrul Washington DC.

Cei 2.200 de angajați sunt angajați direct la USAID.

ULTIMA ORĂ Cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea, reținut la Istanbul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea, reținut la Istanbul

Alți 500 de angajați direcți ai agenției au fost deja puși în așteptare. Nichols a declarat că ordinul său nu se va aplica acestora.

Separat, agenția a suspendat sau a renunțat la mulți dintre colaboratori, care constituie o mare parte din forța de muncă a USAID.

Ordinul judecătoresc, despre care magistratul a spus că este „limitat”, oprește, de asemenea, „rechenarea accelerată a persoanelor din țările” unde activează de către administrația Trump.

Notificarea inițială de concediu administrativ trimisă angajaților direcți marți seara informa că USAID „pregătește un plan” pentru a „organiza și plăti călătoria de întoarcere în Statele Unite în termen de 30 de zile” pentru personalul detașat în străinătate și prevedea „concedierea” colaboratorilor care „nu sunt considerați esențiali”.

Decizia lui Nichols va rămâne probabil în vigoare cât timp judecătorul analizează posibilitatea de a bloca pentru mai mult timp eforturile administrației, într-un proces intentat joi de două grupuri sindicale care reprezintă angajații USAID.

Guvernul spaniol dă undă verde reducerii săptămânii de lucru CITEȘTE ȘI Guvernul spaniol dă undă verde reducerii săptămânii de lucru

Totuși, judecătorul nu a părut înclinat să dea curs altor solicitări ale sindicatelor - de a redeschide clădirile USAID și de a restabili finanțarea pentru subvențiile și contractele agenției, notează Reuters.

Într-o notificare trimisă joi lucrătorilor agenției de ajutor extern, administrația a declarat că va păstra 611 lucrători esențiali în cadrul USAID, dintr-o forță de muncă la nivel mondial care se ridică la peste 10 000.

„Reducerea majoră a forței de muncă, precum și închiderea birourilor, relocarea forțată a acestor persoane au fost toate efectuate în exces față de autoritatea executivului, încălcând separația puterilor”, a declarat Karla Gilbride, avocata sindicatelor, în cadrul audierii.

Un oficial al Departamentului de Justiție, Brett Shumate, i-a spus lui Nichols că aproximativ 2.200 de angajați ai USAID vor fi puși în concediu plătit conform planurilor administrației, adăugând că 500 au fost deja puși în concediu. „Președintele a decis că există corupție și fraudă la USAID”, a argumentat Shumate.

Tarifele lui Donald Trump ar putea crea o nouă provocare pentru factorii de decizie chinezi: o creștere economică de sub 5% CITEȘTE ȘI Tarifele lui Donald Trump ar putea crea o nouă provocare pentru factorii de decizie chinezi: o creștere economică de sub 5%

Într-o postare pe Truth Social, Trump a acuzat vineri USAID - fără dovezi - de corupție și de cheltuirea frauduloasă a banilor.

La câteva ore după ce a fost învestit, la 20 ianuarie, Trump a ordonat ca toate ajutoarele externe ale SUA să fie suspendate pentru a se asigura că sunt aliniate la politica sa „America pe primul loc”. Haosul a cuprins de atunci USAID, care distribuie miliarde de dolari ca ajutor umanitar în întreaga lume.

Departamentul de Stat a emis directive de încetare a activității la nivel mondial după emiterea ordinului executiv, înghețând efectiv toate ajutoarele externe, cu excepția asistenței alimentare de urgență.

Acest demers a dus la oprirea programelor USAID care oferă ajutor vital în întreaga lume, într-o măsură despre care experții au avertizat că riscă să ucidă oameni.

Viitorul sună promițător: 10 inovații spectaculoase care vor schimba lumea în 2025 CITEȘTE ȘI Viitorul sună promițător: 10 inovații spectaculoase care vor schimba lumea în 2025

Desființarea agenției a fost supervizată în mare măsură de omul de afaceri Elon Musk, aliat apropiat al lui Trump, care conduce eforturile președintelui de a reduce birocrația federală.

În anul fiscal 2023, Statele Unite au distribuit, parțial prin intermediul USAID, ajutoare în valoare de 72 de miliarde de dolari la nivel mondial pentru orice, de la sănătatea femeilor în zonele de conflict la accesul la apă potabilă, tratamente împotriva HIV/SIDA, securitate energetică și combaterea corupției.
Statele Unite au furnizat 42% din tot ajutorul umanitar monitorizat de Organizația Națiunilor Unite în 2024, deși acest lucru reprezintă mai puțin de 1% din bugetul lor total.

Administrația președintelui american Donald Trump va reduce personalul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) la numai 611 angajați, din cei aproximativ 10.000 existenți în întreaga lume, potrivit unei note trimise acestora și consultată de Reuters.

Această agenție și AFP relataseră mai devreme că personalul USAID urma să fie redus la 294 de persoane.

Viktor Orban a cerut \ CITEȘTE ȘI Viktor Orban a cerut "eliminarea completă a rețelei Soros"

Potrivit declarațiilor date de mai multe surse agenției Reuters și publicației New York Times, puținii angajați ai USAID scutiți de concedieri lucrează în asistența sanitară și umanitară. De asemenea, circa 800 de programe și contracte administrate de această agenție au fost anulate. Angajații săi americani care lucrează în străinătate și nu se numără printre cei rămași în posturi au primit dispoziție să revină în SUA în cel mult 30 de zile.

Donald Trump a dispus suspendarea activității USAID și plasarea personalului acesteia în concediu administrativ, în cadrul unui proces de revizuire a asistenței externe a SUA, proces în care agenția a fost plasată sub supravegherea secretarului de stat american, Marco Rubio. La rândul său, Elon Musk, șeful Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE), instituție nou creată de Donald Trump, a declarat că acesta din urmă este de acord să desființeze USAID.

Pe lângă acțiunile pur umanitare, USAID finanța în străinătate din bugetul său anual de circa 40 de miliarde de dolari de asemenea ONG-uri, activiști și mass-media pentru a promova 'bunele practici democratice', fiind astfel acuzată de susținerea unor cauze ideologice și implicare în acțiuni de destabilizare a unor guverne. Potrivit Rusiei, de exemplu, care a interzis această agenție pe teritoriul său, ea a fost implicată în 'revoluțiile colorate' din Ucraina și Georgia.

Donald Trump a susținut că fonduri ale USAID au fost folosite pentru sprijinirea 'presei de fake news' favorabile democraților fostului președinte Joe Biden. La rândul său, Elon Musk a spus că USAID a sponsorizat vizite ale unor celebrități în Ucraina pentru a-i crea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski o imagine favorabilă în rândul americanilor, acuzație combătută de Kiev.

Google renunță la angajamentul de a nu dezvolta armament CITEȘTE ȘI Google renunță la angajamentul de a nu dezvolta armament

Elon Musk a comparat USAID cu un 'cuib de vipere marxiste (...) care detestă America', în timp ce Trump a spus săptămâna trecută că această agenție este condusă de 'o bandă de nebuni radicali'.

Între timp, două sindicate ale USAID au inițiat joi o acțiune în justiție pentru a opri concedierile și intrarea forțată a angajaților în concediu administrativ, invocând ca argument că restructurarea agenției nu s-ar putea face fără avizul Congresului SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
usaid
donald trump