ULTIMA ORĂ România în Schengen și cu frontierele terestre din 1 ianuarie

ULTIMA ORĂ România în Schengen și cu frontierele terestre din 1 ianuarie
scris 27 nov 2024

Ambasadorii UE au agreat astăzi aderarea României la spațiul Schengen și cu frontierele tereste, începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Un anunț similar a fost făcut și de premierul Marcel Ciolacu.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Departamentul de stat al SUA anunță că România a atins nivelul de refuz al vizelor care permite românilor să circule liberi spre SUA CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Departamentul de stat al SUA anunță că România a atins nivelul de refuz al vizelor care permite românilor să circule liberi spre SUA

Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie.

Recent a fost anunțat că Austria și-a ridicat obiecțiile față de admiterea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen, decizia urmând să fie oficializată până la sfârșitul acestui an, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Controalele la frontierele terestre dintre Ungaria și România și dintre România și Bulgaria vor mai fi menținute pentru o perioadă inițială de cel puțin șase luni, potrivit unei declarații comune semnate de Austria, România, Bulgaria și de președinția ungară a Consiliului UE, publicată de aceasta din urmă.

România și Bulgaria au intrat în primăvară în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, dar Austria s-a opus atunci prin veto admiterii depline a celor două țări în spațiul european de liberă circulație, acuzându-le că nu combat suficient migrația ilegală.

Mii de spanioli protestează în centrul Barcelonei CITEȘTE ȘI Mii de spanioli protestează în centrul Barcelonei

Decizia Consiliului din 30 decembrie 2023, prin care România și Bulgaria au fost admise în spațiul Schengen cu granițele aeriene și maritime, a fost însoțită atunci de o declarație comună, semnată pe 29 decembrie 2023 de Austria, România și Bulgaria, asupra continuării eforturilor de a lupta împotriva migrației clandestine, în vederea primirii celor două țări în spațiul european de liberă circulație de asemenea cu frontierele terestre.

La reuniunea Consiliului JAI din 10 octombrie 2024 a fost făcută o evaluare privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen de către România și Bulgaria. Toate părțile au confirmat progresele în ce privește implementarea declarației comune convenite în decembrie 2023 și au recunoscut o scădere a deplasărilor ilegale, precum și a numărului cererilor de azil ca urmare a aplicării măsurilor stabilite în comun, semnalează președinția ungară a Consiliului UE.

Francezilor li se cere să lucreze o zi gratuit pentru a acoperi gaura din bugetul național CITEȘTE ȘI Francezilor li se cere să lucreze o zi gratuit pentru a acoperi gaura din bugetul național

Asistența agenției europene FRONTEX la frontierele externe ale Bulgariei și României a fost extinsă în mod constant, sprijinul financiar european a fost sporit și s-a progresat astfel în realizarea de investiții pentru consolidarea tehnică a granițelor (nave de patrulare, vehicule de patrulare de teren, drone, detectoare de mișcare, camere cu termoviziune, etc), a fost lansată inițiativa de cooperare regională Schengen pentru a îmbunătăți schimburile de informații și cooperarea transfrontalieră, consilieri pentru verificarea documentelor au fost detașați pe aeroportul din București și Sofia, iar cooperarea vizând aplicarea regulamentului european Dublin a fost îmbunătățită semnificativ, se arată în documentul publicat de președinția ungară a Consiliului UE.

Prin urmare, comparând primele trei trimestre din 2023 și 2024, intrările ilegale în Bulgaria au scăzut cu 47 %, în România cu 53 % și în Austria cu 67 %. În aceeași perioadă, cererile de azil înaintate de migranți în Bulgaria au scăzut cu 40 %, în România cu 75 % și în Austria cu 57,3 %.

BNR, îngrijorată de creșterea salariilor și de „vulnerabilitatea majoră” din deficitul extern. Banca se așteaptă la o redresare moderată a creșterii economice anul viitor, bazată pe consum CITEȘTE ȘI BNR, îngrijorată de creșterea salariilor și de „vulnerabilitatea majoră” din deficitul extern. Banca se așteaptă la o redresare moderată a creșterii economice anul viitor, bazată pe consum

În aceste condiții, președinția ungară a Consiliului UE, România, Bulgaria și Austria au recunoscut împreună, pe 22 noiembrie 2024, progresele înregistrate în diminuarea migrației ilegale către Europa și în aceste state membre. Cele trei țări au convenit un set de măsuri în continuarea acestor eforturi, în timp ce Austria și-a ridicat obiecțiile față de admiterea completă a României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Cele trei țări au convenit astfel să continue eforturile comune de combatere a migrației ilegale către Europa în general și către aceste țări în special, să continue aceste eforturi în conformitate cu declarația comună semnată de Austria, România și Bulgaria pe 29 decembrie 2023, să întreprindă toate măsurile pentru a preveni deplasările secundare ale migranților prin aceste țări și să efectueze constant returnările și transferurile conform acordurilor relevante.

Totuși, pentru a atenua potențială schimbare a tiparelor migratorii ce ar putea surveni ca o consecință imediată a eliminării controalelor la frontierele terestre și pentru a preveni orice amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne, chiar și după admiterea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen, controalele la frontierele terestre dintre Ungaria și România și dintre România și Bulgaria vor fi menținute pentru o perioadă inițială de cel puțin șase luni, prin aplicarea Art. 25a (4) și (5) din Codul Frontierelor Schengen.

FOTO După ce au promis să \ CITEȘTE ȘI FOTO După ce au promis să "facă America sănătoasă", Trump și Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri și cartofi prăjiți de la McDonald's

De asemenea, în spiritul solidarității, Bulgaria va fi în continuare sprijinită în protejarea frontierei terestre externe a UE cu Turcia, prin desfășurarea unui contingent multinațional de poliție format din 100 de polițiști de frontieră, respectiv 40 din România, 25 din Bulgaria, 20 din Ungaria și 15 din Austria.

Prin încheierea și implementarea acestei declarații, părțile au convenit să inițieze demersurile necesare pentru adoptarea deciziei formale a Consiliului UE privind stabilirea până la sfârșitul acestui an a datei eliminării controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România.

Cinci zile pentru găsirea a 1 000 de miliarde de dolari în cadrul negocierilor privind schimbările climatice CITEȘTE ȘI Cinci zile pentru găsirea a 1 000 de miliarde de dolari în cadrul negocierilor privind schimbările climatice

Miniștrii de interne ai statelor UE vor vota la Consiliul JAI din 12 decembrie propunerea președinției ungare a Consiliului UE de a permite României și Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spațiul Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban, vineri, într-o conferință de presă la Budapesta, după convorbirile avute cu omologul său român Marcel Ciolacu.

Ungaria a găzduit vineri convorbiri între miniștrii de interne ai Austriei, Bulgariei, Ungariei și României pe tema extinderii spațiului Schengen cu includerea deplină a României și Bulgariei. În plus, în aceeași zi, prim-ministrul român Marcel Ciolacu a efectuat o vizită de lucru la Budapesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
romania
aderare