Parlamentarii britanici au adoptat legea care pune capăt liberei circulații a muncitorilor din Uniunea Europeană (UE), printr-un vot ce indică problema personalului medical străin în toiul crizei sanitare cauzate de covid-19, relatează AFP.
Textul de lege abrogă - începând din 2021 - drepturile specifice de a imigra ale cetățenilor spațiului economic european - UE plus Islanda, Norvegia și Liechtenstein - și elvețieni, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donațiiLegea a fost adoptată cu voturile majorității conservatoare - 351 la 252 (opoziție).
Legea nu prezintă noile criterii de autorizare sau nu a imigrației.
Însă premierul Boris Johnson a prezentat deja un proiect al unui sistem cu puncte, care urmează să favorizeze candidații care au o profesie înalt calificată.
Imigrația cetățenilor din cele mai sărace țări din UE - inclusiv din România - a fost una dintre marile teme ale campaniei în vederea referendumului din 2016 privind apartenența Regatului Unit la UE. Au obținut o victorie cei care doreau să redea regatului controlul asupra frontierelor prin Brexit.
Ministrul britanic de interne Priti Patel a promis luni un sistem ”mai ferm, mai drept și mai simplu”, care urmează ”să joace un rol vital” împotriva pandemiei covid-19.
Opozantul său laburist Nick Thomas-Symonds i-a replicat că legea este ”o amenințare la adresa (sistemului spitalelor publice) NHS, în momentul în care avem nevoie de el mai mult ca niciodată”.
Pentru a imigra, este necesar un câștig de 25.600 de lire sterline pe an (28.600 de euro) - adică mai puțin decât salariul median național, dar mai mult decât câștigă orice salariat din sectoarele sănătății și social.
Un pic peste 13% dintre salariații NHS sunt străini - iar 5,5% sunt cetățeni europeni.
Priti Patel a subliniat că Guvernul a implementat o procedură de acordare accelerată a vizei medicilor, infirmierilor și altor profesioniști în domeniul sănătății.
Guverul a promis totodată o prelungire automată cu un an a vizelor acordate celor care au aceste profesii și care urmează să expire până în octombrie.
După ce a părăsit UE la 31 ianuarie, Regatul Unit a intrat într-o fază de tranziție până la 31 decembrie.
În această perioadă de tranziție, libera circulație a muncitorilor continuă, în paralel cu negocieri cu privire la viitoarea relație cu Cei 27.
Irlanda urmează să fie scutită de la reglementările cu privire la imigrație, în virtutea unui acord de liberă circulație anterior aderării celor două țări la UE, în 1973.