Până la 31 martie, autoritățile SUA vor implementa Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), prin care românii vor putea călători fără vize în Statele Unite, ca urmare a admiterii României în programul Visa Waiver, a anunțat guvernul american.
Secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, a anunțat oficial aderarea României la programul american de scutire de vize, Visa Waiver (VWP).
”Astăzi, secretarul pentru Securitate Internă Alejandro N. Mayorkas, în consultare cu secretarul de stat Antony J. Blinken, a desemnat România ca țară participantă la Programul de scutire de viză (Visa Waiver Programme). Colaborarea și schimbul de informații din centrul VWP vor spori semnificativ interesele de securitate ale Statelor Unite, pe lângă încurajarea călătoriilor și comerțului legitim între cele două națiuni”, a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite.
Autoritățile americane anticipează că aplicația online și aplicația mobilă a Sistemului electronic de autorizare a călătoriei (ESTA) vor fi actualizate la sau în jurul datei de 31 martie 2025, pentru a permite majorității cetățenilor și cetățenilor României să solicite să călătorească în Statele Unite în cadrul VWP pentru turism sau afaceri, în scopuri de până la 90 de zile fără a obține mai întâi o viză pentru SUA.
Aceste autorizații sunt în general valabile doi ani. Călătorii cu vize B-1/B-2 valabile pot continua să-și folosească viza pentru a călători în Statele Unite, iar vizele B-1/B-2 vor rămâne o opțiune pentru cetățenii români. Aplicațiile ESTA pot fi găsite la esta.cbp.dhs.gov sau descărcați aplicația „ESTA Mobile” prin iOS App Store sau magazinul Google Play.
La București, premierul Ciolacu și ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, au salutat, într-o ceremonie organizată la Palatul Victoria, anunțul oficial.
”Dincolo de faptul că românii nu vor mai pierde timp și bani pentru a-și lua vize pentru SUA, decizia de azi are în primul rând o valoare simbolică. Pentru că este un semn clar al încrederii Statelor Unite ale Americii în țara noastră, în instituțiile noastre și în cetățenii noștri. Dar este și o recunoaștere a progresului pe care l-am făcut în ultimii ani, a reformelor pe care le-am implementat și a apropierii noastre de standardele euroatlantice”, a declarat Marcel Ciolacu.
La ceremonie, a fost prezent și marele fotbalist Gheorghe Hagi, care s-a alăturat campaniei de reînnoire a vizelor.
”Îmi doresc ca echipa națională de fotbal a României sã se califice la Campionatul Mondial din 2026, găzduit și pe teritoriul Statelor Unite. Știu că Hagi și mulți alți români iubitori de fotbal vor dori sã fie acolo pentru a-i susține pe „Tricolori". și sper că mulți dintre voi vor putea călători la Los Angeles, pentru a încuraja România la Jocurile Olimpice din 2028”, a spus în acest context ambasadoarea SUA la București.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DECIZIE Minivacanță pentru români în preajma alegerilor prezidențiale
Întrebări frecvente și răspunsuri:
R: VWP este un program de cooperare în materie de securitate între Statele Unite și țările partenere VWP care permite, de asemenea, cetățenilor și rezidenților țărilor respective să călătorească în Statele Unite, în scop turistic sau de afaceri (viză B1/B2) pentru șederi de până la 90 de zile, fără a obține în prealabil o viză americană.
Î: La ce vize se renunță?
R: Persoanele eligibile nu mai au nevoie de viză de turism / viză de afaceri și turism (B-1/B-2) pentru șederi de până la 90 de zile. Programul este reciproc; țările participante la program trebuie să ofere aceleași facilități de călătorie fără viză pentru cetățenii și rezidenții Statelor Unite. Cetățenii și rezidenții români care călătoresc în Statele Unite trebuie să solicite online autorizația de călătorie în Statele Unite, prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).
Î: Ce este ESTA?
R: Serviciul vamal și de protecție a frontierelor al SUA (CBP, o componentă a Departamentului pentru Securitate Internă - DHS) a creat ESTA ca o platformă online și aplicație mobilă, fiind un mecanism de verificare pentru accesul direct al călătorilor VWP. Informațiile biografice colectate prin intermediul aplicațiilor ESTA sunt verificate în bazele de date corespunzătoare de aplicare a legii, iar ESTA determină eligibilitatea pentru călătorii în cadrul VWP. Autorizația ESTA este o aprobare pentru călătoria în Statele Unite și nu reprezintă o garanție a accesului. Accesul pe teritoriul statului este stabilit de ofițerii CBP la sosirea într-un punct vamal al SUA.
Î: Cât costă ESTA?
R: Taxa pentru ESTA este de 21 de dolari americani.
Î: Cât timp este valabilă o autorizație ESTA?
R: Aprobarea ESTA pentru călătoriile VWP este valabilă timp de doi ani și permite vizite multiple în Statele Unite, pentru șederi de până la 90 de zile pentru fiecare vizită. O nouă autorizație ESTA este necesară în cazul în care: călătorului i se eliberează un nou pașaport; călătorului i se schimbă numele; călătorul își schimbă sexul; sau cetățenia călătorului se schimbă. Taxa aferentă va fi percepută pentru fiecare nouă cerere depusă.
CITEȘTE ȘI Pensionarii cu venituri mici vor primi un ajutor de la Guvern, după aprobarea bugetului. Indexarea tuturor pensiilor, analizată pentru septembriePrin aderarea la programul Visa Waiver, cetățenii români nu vor mai avea de susținut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puțin costisitoare și consumatoare de timp. Autorizația de călătorie care înlocuiește vizele actuale este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA în acest interval, și poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile; costul unei autorizații de călătorie este de 21 de dolari SUA,
În cadrul evenimentului, reprezentantul guvernului american îl va informa oficial pe reprezentantul statului român cu privire la decizia autorităților SUA de admitere a României în programul Visa Waiver (VWP), comunicând totodată detaliile tehnice și data activării efective a noului regim de călătorie pentru cetățenii români.
“Evenimentul de vineri este punctul culminant și rezultatul final al anilor de muncă asiduă a oficialilor români și americani. Desemnarea României în programul american de scutire de vize este o recunoaștere importantă a intereselor noastre comune economice și de securitate. România își consolidează astfel statutul de partener strategic al SUA, fiind prima țară din regiunea Mării Negre admisă în programul Visa Waiver. Vor exista beneficii importante – românii vor putea călători mai ușor, impulsionând astfel comerțul si investițiile, și încurajând turismul și contactele directe. Având in vedere cerințele stricte pe care le-a avut de îndeplinit, ca orice alt stat admis în program, Romania devine o țară mai sigură, care își coordonează mai strâns securitatea cu Statele Unite“ a declarat Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru.
Urmare a deciziei Guvernului federal al SUA, România devine astfel al 43-lea participant la programul american de scutire de vize.
La 27 noiembrie 2024, Departamentul de Stat al SUA a confirmat că România a înregistrat în anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024) o rată de refuz a vizelor de 2,61%, îndeplinind astfel unul dintre criteriile principale de acces în Programul Visa Waiver.
CITEȘTE ȘI Rata șomajului a scăzutPe lângă criteriul ratei de refuz, accesul României în programul Visa Waiver a presupus îndeplinirea unor criterii esențiale legate de securitatea documentelor de călătorie, realizarea schimbului de informații, implementarea unor măsuri concrete pentru combaterea terorismului și a migrației ilegale. Pentru îndeplinirea acestor obiective, autoritățile române au numit în 2023 un coordonator național și au creat un comitet inter-instituțional pentru includerea țării noastre în programul SUA de scutire de vize. Totodată, îndeplinirea criteriilor tehnice a presupus încheierea unor acorduri, implementarea unor măsuri tehnice concrete, precum și modificări legislative importante.
Programul Visa Waiver este un parteneriat cuprinzător de securitate între Statele Unite și țările desemnate, care permite cetățenilor acestor state să călătorească în SUA fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri. Programul are o importantă componentă de combatere a terorismului și a infracționalității transfrontaliere, inclusiv a migrației ilegale, care necesită un schimb permanent de informații cu țările participante, sprijinind în același timp comerțul si călătoriile în scop turistic sau de afaceri. Programul este administrat de Departamentul de Securitate Internă în colaborare cu Departamentul de Stat. Până în prezent, cetățenii a 42 de state pot călători în SUA în cadrul programului Visa Waiver. Cetățenii țărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în Statele Unite trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization – ESTA) înainte de a se deplasa in SUA și să îndeplinească o serie de cerințe de eligibilitate.