UE propune noi măsuri în sprijinul producției și aprovizionării cu cipuri

UE propune noi măsuri în sprijinul producției și aprovizionării cu cipuri
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2022

Comisia Europeană a propus, marți, un set de măsuri menite să asigure securitatea aprovizionării, reziliența și poziția de lider tehnologic a UE în ceea ce privește tehnologiile și aplicațiile semiconductorilor, măsuri ce vor fi susținute prin investiții de peste 40 miliarde de euro. 

“Actul european privind cipurile” va consolida competitivitatea și reziliența Europei și va contribui la realizarea atât a tranziției digitale, cât și a celei verzi, potrivit unui comunicat al Executivului UE.

Urmărește-ne și pe Google News

Actul va mobiliza investiții publice și private în valoare de peste 43 de miliarde de euro și va stabili măsuri pentru a preveni, a pregăti, a anticipa și a răspunde rapid la orice viitoare perturbare a lanțurilor de aprovizionare.

PROFIT NEWS TV Ministrul Culturii - Deschiderea instituțiilor de spectacole să se întâmple mai rapid, să nu așteptăm 3 la mie. Sper ca sfârșitul lunii martie să ne găsească fără restricții CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Culturii - Deschiderea instituțiilor de spectacole să se întâmple mai rapid, să nu așteptăm 3 la mie. Sper ca sfârșitul lunii martie să ne găsească fără restricții

De asemenea, actul va permite UE să își realizeze ambiția de a-și dubla cota de piață actuală, pentru ca aceasta să ajungă la 20% în 2030.

UE este lider global în ceea ce privește cercetarea și echipamentele de producție a cipurilor, dar este în urma Asiei și a SUA cu producția efectivă de semiconductori, în special cu producția versiunilor de ultimă generație.

Principalele componente ale actului:

Inițiativa „Cipuri pentru Europa” - va reuni resurse din partea Uniunii, a statelor membre și a țărilor terțe asociate la programele existente ale Uniunii, precum și din partea sectorului privat, prin intermediul Întreprinderii comune consolidate pentru cipuri, rezultată din reorientarea strategică a întreprinderii comune existente „Tehnologii digitale esențiale”. Se vor pune la dispoziție 11 miliarde de euro pentru a consolida cercetarea, dezvoltarea și inovarea existente, pentru a asigura dezvoltarea de instrumente avansate de semiconductori, de linii-pilot pentru crearea de prototipuri, pentru testarea și experimentarea de noi dispozitive pentru aplicații inovatoare în viața reală, pentru a forma personalul și pentru a dezvolta o înțelegere aprofundată a ecosistemului și a lanțului valoric al semiconductorilor;

Un nou cadru pentru a asigura securitatea aprovizionării, prin atragerea de investiții și consolidarea capacităților de producție, atât de necesare pentru a permite inovarea în ceea ce privește nodurile avansate și cipurile inovatoare și eficiente din punct de vedere energetic. În plus, un Fond pentru cipuri va facilita accesul la finanțare al întreprinderilor nou-înființate, pentru a le ajuta să își maturizeze inovațiile și să atragă investitori. Acesta va include, de asemenea, o facilitate specifică de investiții de capital pentru semiconductori în cadrul InvestEU, menită să sprijine întreprinderile în curs de extindere și IMM-urile să se extindă pe piață;

Un mecanism de coordonare între statele membre și Comisie, pentru monitorizarea aprovizionării cu semiconductori, pentru estimarea cererii și pentru anticiparea penuriilor. Mecanismul va monitoriza lanțul valoric al semiconductorilor prin colectarea de informații esențiale de la întreprinderi, pentru a cartografia principalele puncte slabe și blocaje. Acesta va stabili o evaluare comună a crizelor și va coordona acțiunile care trebuie întreprinse pe baza unui nou set de instrumente pentru situații de urgență. De asemenea, mecanismul va reacționa rapid și hotărât prin utilizarea deplină a instrumentelor naționale și ale UE.

Etapele următoare

Statele membre sunt încurajate să înceapă imediat eforturile de coordonare, în conformitate cu recomandarea, pentru a înțelege situația actuală a lanțului valoric al semiconductorilor la nivelul UE, pentru a anticipa eventualele perturbări și pentru a lua măsuri corective care să permită depășirea penuriei actuale, până la adoptarea regulamentului. Parlamentul European și statele membre vor trebui să discute propunerile Comisiei referitoare la Actul european privind cipurile în cadrul procedurii legislative ordinare. Dacă va fi adoptat, regulamentul se va aplica direct în întreaga UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
norme cipuri
productie cipuri
productie semiconductori