Președintele american Donald Trump a lăudat Uniunea Europeană (UE) că a făcut ”o treabă foarte bună” prin faptul că s-a unit după decizia Marii Britanii de a părăsi blocul, într-un interviu pentru Financiar Times, relatează AFP.
”Aș fi crezut, atunci când s-a întâmplat, că mai multe (țări) au să urmeze, însă cred într-adevărt că Uniunea Europeană începe să acționeze unită”, a declarat Trump despre decizia Marii Britanii de a părăsi UE în acest interviu publicat duminică, scrie News.ro.
Președintele american a lăudat blocul că a făcut ”o treabă foarte bună în a se apropia” după șocul rezultatului referendumului din 23 iunie.
El a lăudat UE pentru că a adoptat ”alt spirit în a se menține unită”.
CITEȘTE ȘI România se află pe locul 25 într-un top țărilor care accesează site-urile BitTorrent pentru a descărca conținut piratat. Unde sunt cei mai mulți "pirați"Trump revine astfel asupra predicției sale din ianuarie, potrivit căreia ”alte țări vor pleca” din bloc în urma Brexitului, pe care l-a catalogat apoi drept un ”minunat”.
Aceste declarații, pe care le-a făcut într-un interviu comun pentru ziarele The Financial Times și Bild înainte să fie investit în funcție, i-au înfuriat pe liderii europeni.
UE ”n-are nevoie de sfaturi din afară”, îi replica dur președintele francez Francois Hollande, iar cancelarul german Angela Merkel declara la vremea respectivă pentru presă că ”europeni își au soarta în propriile mâini”.
”O AFACERE FORMIDABILĂ”
În acest interviu pentru Financial Times, Trump pretinde că Brexitul va fi un lucru pozitiv pentru ambele părți de la masa negocierilor.
”Eu cred de fapt că va fi o afacere formidabilă pentru Regatul Unit și cred că va fi foarte, foarte bună și pentru Uniunea Europeană”, apreciază el.
În campania prezidențială a lui Trump a participat Nigel Farage, un actor-cheie în referendumului cu privire la Brexit, care i-a îndemnat anul trecut pe alegătorii americani să voteze cu miliardarul populist antisistem.
Londra a lansat miercuri procesul ieșirii din UE, o decizie care a obligat Casa Albă la o reacție mai oficială.
”Noi respectăm voința electroratului britanic și Guvernului Majestății Sale de a lua măsuri în vederea plecării din Uniunea Europeană. Oricare ar fi viitorul relației între Regatul Unit și UE, noi vrem ca Regatul Unit să rămână un lider puternic în Europa”, a declarat Sean Spicer, un purtător de cuvânt al Casei Albe.
Un gust amar rămâne însă între Washington și Bruxelles.
Președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a exprimat joi acest sentiment declarându-se pregătit, în glumă, să încurajeze mișcări de independență în Statele Unite dacă Trump nu-și reduce susținerea față de Brexit.
”Președintele (american) nou ales este încântat să vadă (Marea) Britanie plecând” din Uniunea Europeană, a declarat Juncker în Malta.
”Dacă o ține tot așa, eu am să promovez independența Ohio și a (orașului) Austin din Texas”, a declarat el în germană la un congres al Partidului Popular European (PPE).