Donald Trump și-a intensificat măsurile antiimigrație, însoțite de declarații la fel de tăioase ca întotdeauna pe această temă, la două zile după revenirea sa la Casa Albă, scrie AFP.
Președintele american a vorbit din Biroul Oval cu Sean Hannity, una dintre gazdele vedetă ale Fox News, pentru primul său interviu de la învestirea sa.
Republicanul, care s-a angajat să deporteze milioane de persoane fără documente din Statele Unite, a declarat că „teroriști cu miile” se află în țară din cauza politicii laxe a administrației Biden privind frontierele, scrie News.ro.
Și în special pentru că țări precum Venezuela „și-au luat bandele de pe străzi și le-au mutat în Statele Unite”, a spus el.
"Ne vom ocupa de asta", a declarat președintele american, afirmând: "Am ajuns aici exact la timp".
Anterior, purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, a anunțat că armata va desfășura „1.500 de militari suplimentari la frontiera” cu Mexicul, în temeiul unui decret prezidențial.
Acești soldați se vor alătura celor peste 2.000 de militari deja prezenți de-a lungul acestei frontiere sudice.
Noua administrație americană a suspendat, de asemenea, până la noi ordine, orice sosire în SUA a miilor de refugiați din întreaga lume care au cerut azil, inclusiv a celor care l-au obținut.
Departamentul de Justiție al SUA a amenințat autoritățile locale cu urmărirea penală dacă nu pun în aplicare politicile antiimigrație ale lui Donald Trump.
CITEȘTE ȘI Cel mai mare fond suveran din lume avertizează că piețele financiare sunt expuse riscului de inflație alimentată de tarifePrima lege
Congresul a adoptat miercuri și primul său proiect de lege din timpul președinției Trump, care - ca un simbol - abordează imigrația ilegală.
Proiectul de lege, pe care Donald Trump urmează să îl promulge în curând, impune agențiilor federale de aplicare a legii să rețină automat imigranții ilegali care au fost condamnați sau acuzați de anumite infracțiuni.
Aproximativ patruzeci de deputați democrați au votat în favoarea acestei legi, un semn al tendințelor în schimbare pe tema imigrației în cadrul clasei politice americane.
În timp ce incendiile de vegetație au izbucnit din nou miercuri în Los Angeles, Donald Trump a lăsat să se înțeleagă în interviul său la Fox News că intenționează să desființeze agenția federală responsabilă cu răspunsul la dezastrele naturale, FEMA.
"FEMA va fi o mare discuție în scurt timp, pentru că aș prefera ca statele să se ocupe de problemele lor", a spus el, sugerând că statul federal se va limita la ajutor financiar.
Un alt obiectiv major al primelor decizii ale miliardarului în vârstă de 78 de ani a fost desființarea politicilor de promovare a diversității în cadrul guvernului federal.
Toți cei angajați de guvernul federal în programe DEIA (Diversitate, Echitate, Incluziune și Accesibilitate) vor fi puși în concediu obligatoriu.
Termenul "DEI"”, care în vocabularul resurselor umane se referă la obiectivele de recrutare a persoanelor aparținând minorităților rasiale sau sexuale în special, a devenit una dintre sperietorile de ciori ale dreptei dure americane.
Într-un comunicat difuzat marți seara, Casa Albă a invocat „promisiunea constituțională a egalității neutre din punct de vedere rasial” și promovarea exclusivă a „meritului”.
După alegeri, mai multe mari companii americane și-au încheiat programele de diversitate și incluziune, în special Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp), McDonald's, producătorul auto Ford și supermarketurile Walmart.
CITEȘTE ȘI FOTO Un bloc cu 523 de apartamente va fi consolidat printr-o metodă inovativă, fără relocarea tuturor locatarilorDouă genuri recunoscute
Donald Trump a semnat, de asemenea, un ordin executiv după învestirea sa care limitează la două genuri, „masculin și feminin”, recunoscute de stat, negând astfel existența oficială a persoanelor transgender.
Episcopul din Washington, Mariann Budde, a fost marți emoționat de această turnură ultraconservatoare în fața președintelui. În timpul unei slujbe religioase la care acesta participa, ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la teama semănată de politicile sale în rândul imigranților și al membrilor comunității LGBT+.
"Această pseudo-episcopă (...) era o stângă radicală, care îl urăște pe Trump cu înverșunare", s-a arătat revoltat președintele american pe rețeaua sa de socializare Truth.
Într-un interviu acordat New York Times, episcopa a declarat că nu i-a cerut nimic președintelui american.
"Îl imploram: Puteți vedea umanitatea acestor oameni?', a declarat Mariann Budde pentru cotidian, adăugând că se aștepta într-un mod "naiv" la o reacție diferită din partea președintelui.