Trump dezvăluie noi nume din administrația sa înainte de întâlnirea de miercuri cu Biden la Casa Albă. S-a aflat cine va conduce Pentagonul, CIA, Securitatea Internă și cine vor fi viitorul ambasador în Israel și trimisul special pentru Orientul Mijlociu

Trump dezvăluie noi nume din administrația sa înainte de întâlnirea de miercuri cu Biden la Casa Albă. S-a aflat cine va conduce Pentagonul, CIA, Securitatea Internă și cine vor fi viitorul ambasador în Israel și trimisul special pentru Orientul Mijlociu
scris 13 nov 2024

 

Un politician cu poziții dure față de China la șefia diplomației, o guvernatoare „ucigașă de câini” în fruntea Securității Interne, un apărător al coloniilor israeliene din Cisiordania ambasador în Israel - Donald Trump a continuat să dezvăluie distribuția viitoarei sale administrații, în ajunul unei întâlniri extrem de așteptate cu președintele Joe Biden la Casa Albă, relatează AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele ales se va afla la Washington pentru o întâlnire cu Joe Biden, care l-a invitat la Casa Albă, conform tradiției, pe care însă Donald Trump nu a respectat-o în 2020, când el era locatar la Casa Albă, iar Joe Biden câștigase alegerile prezidențiale, scrie News.ro.

DOCUMENT Cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei Române - Avioanele F-35 de la americani, aprobate de urgență în Camera Deputaților, la solicitarea Guvernului CITEȘTE ȘI DOCUMENT Cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei Române - Avioanele F-35 de la americani, aprobate de urgență în Camera Deputaților, la solicitarea Guvernului

Spre deosebire de Trump, care nu și-a recunoscut înfrângerea, Joe Biden a promis un transfer de putere „pașnic și ordonat” către succesorul său republican, după ce vicepreședinta Kamala Harris a pierdut alegerile din 5 noiembrie.

Donald Trump, care va depune jurământul pe 20 ianuarie, urmează, de asemenea, să viziteze miercuri Congresul pentru a discuta cu liderii republicani.

După toate probabilitățile, cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite se va bucura de puteri depline la Washington: partidul său a obținut majoritatea în Senat și ar urma să păstreze și controlul asupra Camerei Reprezentanților, potrivit unei numărători a votului care este încă în curs. „Este o dimineață frumoasă la Washington, este o nouă zi pentru America”, a salutat marți republicanul Mike Johnson, care ar trebui, cu excepția unor surprize majore, să continue să prezideze Camera Reprezentanților.

Conducerea Senatului va face obiectul unei alegeri cu ușile închise între republicani. Cel mai bogat om de pe planetă, Elon Musk, care a jucat un rol fără precedent în campania lui Donald Trump, mizează și îl sprijină puternic pe senatorul de Florida Rick Scott.

POSTURILE OCUPATE LA PENTAGON ȘI CIA

Între timp, Donald Trump, care a reușit o revenire extraordinară câștigând alegerile prezidențiale în urmă cu doar o săptămână, se mișcă cu o viteză amețitoare pentru a-și numi oameni loiali în posturi-cheie.

Marți, el a anunțat că îl alege ca șef al Pentagonului pe Pete Hegseth, un jurnalist de la Fox News care are o carieră militară în spate și care este pe aceeași lungime de undă cu Trump atunci când este vorba despre „generalii woke” din armata SUA.

De asemenea, ca șef al CIA Trump l-a numit pe fostul său director național al informațiilor, John Ratcliffe.

DEPARTAMENT NOU PENTRU ELON MUSK

Nu în ultimul rând, Donald Trump a anunțat marți că Elon Musk și Vivek Ramaswamy vor conduce un nou „Departament al eficienței guvernamentale” în a doua sa administrație. Este prescurtat DOGE, ceea ce amintește de criptomoneda dogecoin pe care o promovează Elon Musk.

FOTO Avertisment - Nou sistem de compromitere a conturilor Facebook, acum prin furtul codului de autentificare cu 2 factori CITEȘTE ȘI FOTO Avertisment - Nou sistem de compromitere a conturilor Facebook, acum prin furtul codului de autentificare cu 2 factori

MARCO RUBIO, SECRETAR DE STAT

După numirea a trei dintre colaboratorii săi apropiați la ONU, Mediu și Imigrație, președintele ales este așteptat să anunțe oficial alegerea influentului senator Marco Rubio pentru postul de secretar de stat.

Cunoscut pentru poziția sa dură față de China și Iran, senatorul în vârstă de 53 de ani din Florida a fost anterior copreședinte al Comisiei pentru informații a Senatului.

Donald Trump și Marco Rubio nu au fost însă întotdeauna într-o relație bună. Senatorul de Florida s-a confruntat cu magnatul imobiliar în cadrul alegerilor primare republicane din 2016, în timpul cărora a ironizat în mod deschis mărimea mâinilor și tenul lui Donald Trump. Dar cei doi bărbați par să fi îngropat securea războiului de atunci.

Viitoarea sa numire, anunțată de presa americană, este de natură să dea fiori Kievului, scrie AFP. Marco Rubio a declarat la începutul lunii noiembrie că războiului din Ucraina, pe care l-a descris ca fiind în „impas”, ar trebui să i se pună „capăt”.

MIKE WALTZ, CONSILIER PENTRU SECURITATE NAȚIONALĂ

Un alt „dur” - și un alt ales din Florida - Mike Waltz, a fost numit în postul extrem de strategic de consilier pentru securitate națională la Casa Albă.

Împreună, Rubio și Waltz vor fi principalii arhitecți ai politicii externe a lui Donald Trump, care a promis să pună capăt războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu - fără să explice vreodată cum.

KRISTI NOEM, ȘEFĂ LA DEPARTAMENTUL DE SECURITATE INTERNĂ

În plus față de aspectul diplomatic, președintele ales a numit-o pe guvernatoarea Kristi Noem, una dintre cele mai loiale persoane din anturaj, la conducerea Departamentului de Securitate Internă, care este responsabil cu vămile și polițiștii de frontieră.

Numele ei fusese menționat printre candidații susceptibili de a deveni alegerea lui Donald Trump pentru postul de vicepreședinte în cea de-a treia sa campanie pentru Casa Albă. Însă această ambiție de a deveni vicepreședinte s-a spulberat atunci când impulsiva guvernatoare a statului Dakota de Sud a dezvăluit că și-a împușcat și ucis cățelul pentru că era „de nestăpânit”. În aprilie, această știre a provocat un potop de reacții negative în clasa politică și pe rețelele sociale, deoarece câinii ocupă un loc special în viața multor familii americane.

Noem își exercită în prezent al doilea mandat de patru ani în calitate de guvernator al Dakota de Sud, după o victorie zdrobitoare în 2022, când a fost realeasă. Ea a devenit celebră la nivel național după ce a refuzat să impună în stat obligativitatea purtării măștilor în timpul pandemiei de COVID-19.

Departamentul de Securitate Internă al SUA numără un personal de 260.000 de persoane și are o misiune vastă, care include securitatea frontierelor, contracararea amenințărilor teroriste și securitatea cibernetică.

FOTO Vodafone deschide în România un centru european pentru operațiuni de securitate IT CITEȘTE ȘI FOTO Vodafone deschide în România un centru european pentru operațiuni de securitate IT

Trump s-a concentrat intens pe securitatea frontierelor în timpul campaniei sale de recucerire a Casei Albe, criticând dur nivelurile ridicate de imigrație ilegală în timpul președintelui democrat Joe Biden și al vicepreședintei Kamala Harris. Trump, care a câștigat decisiv împotriva lui Harris în alegerile de săptămâna trecută, a promis expulzări în masă și alte restricții privind imigrația începând din prima sa zi în funcție. Noem, al cărei stat natal este mai aproape de Canada decât de Mexic, a făcut mai multe deplasări în ultimii ani la granița dintre SUA și Mexic, pe care a numit-o în ianuarie „zonă de război”.

În calitate de guvernator al statului Dakota de Sud, ea a desfășurat în ultimii ani zeci de trupe ale Gărzii Naționale pentru a ajuta statul Texas, condus de republicani, cu securitatea frontierei, inclusiv o desfășurare controversată în 2021, finanțată de un miliardar republican.

Luni, Trump l-a numit pe Tom Homan, fost înalt responsabil cu aplicarea legii imigrației, în funcția de „țar al frontierelor” în noua sa administrație.

De asemenea, se așteaptă ca Stephen Miller, arhitectul agendei în materie de imigrație a lui Trump în primul mandat, să se alăture noii administrații în calitate de adjunct al șefului de cabinet al Casei Albe, însărcinat cu elaborarea politicilor.

MIKE HUCKABEE, AMBASADOR ÎN ISRAEL

Fostul guvernator de Arkansas Mike Huckabee, fost pastor baptist, va fi numit ambasador în Israel, a anunțat marți Donald Trump.

Huckabee, un creștin evanghelic, este un susținător ferm al Israelului și apărător al coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată, considerate ilegale de majoritatea comunității internaționale.

„El iubește Israelul și poporul israelian și, la fel, poporul israelian îl iubește pe el. Mike va lucra neobosit pentru a aduce pacea în Orientul Mijlociu!” a spus Trump într-o declarație.

Mike Huckabee, în vârstă de 69 de ani, l-a criticat pe președintele Joe Biden pentru că a făcut presiuni asupra Israelului pentru a-și modera comportamentul în războiul din Gaza. „Dacă o persoană este pro-Israel, cum poți fi pro-Biden, pentru că administrația Biden a arătat foarte clar că va face concesii Hamasului”, a declarat Huckabee într-un interviu acordat în martie pentru News Nation.

Huckabee a fost guvernator al statului Arkansas între 1996 și 2007. El nu a reușit să obțină nominalizarea republicană pentru președinție în 2008 și 2016.

Fiica sa, Sarah Huckabee Sanders, este actualul guvernator al statului Arkansas. Ea a fost secretarul de presă al lui Trump la Casa Albă din 2017 până în 2019.

MAGNATUL IMOBLIAR STEVEN WITKOFF, EMISAR PENTRU ORIENTUL MIJLOCIU

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a mai anunțat marți că l-a ales pe investitorul imobiliar și donatorul său din campanie Steve Witkoff pentru a fi trimisul său special în Orientul Mijlociu.

În vârstă de 67 de ani, Witkoff este partenerul de golf al președintelui ales și juca golf cu acesta la clubul lui Trump din West Palm Beach, Florida, pe 15 septembrie, când fostul președinte a fost ținta unei a doua tentative de asasinat, potrivit Associated Press.

Witkoff „este un lider extrem de respectat în afaceri și filantropie”, a spus Trump despre Witkoff într-o declarație. „Steve va fi o voce necruțătoare pentru PACE și ne va face pe toți mândri”, a punctat el.

Trump l-a numit, de asemenea, pe Witkoff copreședinte, alături de fostul senator de Georgia Kelly Loeffler, al comitetului său inaugural.

WILLIAM MCGINLEY, CONSILIER LA CASA ALBĂ

De asemenea, Donald Trump a anunțat marți că l-a ales pe William McGinley pentru a fi consilierul său la Casa Albă.

„Bill este un avocat inteligent și tenace care mă va ajuta să promovez agenda noastră America First, luptând în același timp pentru integritatea alegerilor și împotriva instrumentalizării forțelor de ordine", a declarat Trump.

McGinley a servit în primul mandat prezidențial al lui Trump ca secretar de cabinet la Casa Albă.

Donald Trump, care va continua să facă aceste numiri pe parcursul săptămânii, aștepta marți o decizie privind legalitatea condamnării sale penale din New York, însă judecătorul și-a amânat decizia până la 19 noiembrie.

Un lucru pare însă sigur: fiul său cel mare, Donald Trump jr., care s-a implicat mult în campania electorală pentru realegerea tatălui său la Casa Albă, nu va face parte din noua administrație, deși existau speculații inevitabile că i s-ar putea acorda un rol proeminent - poate chiar cu un ochi pe un viitor politic propriu. Se pare însă că a preferat afacerile. Don Jr, care este vicepreședinte executiv al Trump Organization și găzduiește un podcast, Triggered, se va alătura companiei de capital de risc 1789 Capital, care se concentrează pe investiții în companii conservatoare, potrivit a trei surse familiare cu planurile sale, citate de Reuters.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cia
john ratcliffe