Statele membre ale Uniunii Europene vor plăti taxe vamale, ”singurul mijloc” prin care Statele Unite vor fi ”tratate corect”, apreciază noul președinte american Donald Trump, care a denunțat într-o conferință de presă deficitul comercial american față de UE, pe care comparat-o în campania electorală cu ”o mică Chină” care ”profită” de prima putere economică mondială, relatează AFP.
”UE este foarte rea pentru noi. Ei ne tratează foarte rău. Ei nu ne iau mașinile sau produsele agrocole. În fapt nu iau mare lucru”, a acuzat marți Trump.
”Deci ei sunt buni de taxe vamale”, a stabilit el.
În campania sa prezidențială, miliardarul a denunțat deficitul comercial al Statelor Unite față de UE și a comparat blocul cu ”o mică Chină” care ”profită” de pe urma primei puteri economice mondiale, scrie News.ro.
”Avem un deficit comercial cu UE de 350 de miliarde de dolari”, a subliniat el.
”China este agresivă, dar nu există doar China. Alte țări sunt de asemenea mari agresori”, a declarat noul șef al statului.
Președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, prezentă marți la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, în Elveția, a reacționat față de declarațiile președintelui american și a dat asigurări că UE este pregătită să discute cu Guvernul american, subliniind că Washingtonul este un partener comercial major.
”Prima noastră prioritate este să lansăm rapid discuții despre interesele noastre comune și să fim pregătiți să negociem”, a declarat ea.
”Vom fi pragmatici, dar rămînem fermi în principiile noastre: apărarea intereselor noastre și respectarea valorilor noastre”, a subliniat preșeidnta CE.
Deficitul comercial american în schimburile comerciale cu UE era în 2023 de 131 de miliarde de dolari, potrivit datelor Reprezentantului Casei Albe al Comerțului (USTR) și se concentrează în principal în patru țări - Germania, Franța, Irlanda și Italia.
Însă cauzele acestuia sunt diverse.
CITEȘTE ȘI Arad: Cel mai scump teren agricol scos la vânzare - 30.000 de euro pe hectar, la PecicaDeficitul comerical cu Germnia este în principal de natură industrială, iar cel cu Irlanda este legat în mare parte de instalarea sediilor europene ale marilor grupuri americane pe insulă, care profită de fiscalitatea foarte avantajoasă a acesteia pentru a plăti cât mai puține impozite - atât în restul UE, cât și în Statele Unite.
Înainte să fie reales, Donald Trump a amenințat UE să impună taxe vamale produsleor europene, dacă Uniunea nu-și crește cumpărarea de petrol și gaze naturale.
El a impus taxe vamale unei serii de produse europene în primul său mandat, ca represalii în războiul comercial dintre Washington și Bruxelles cu privire la subvențoonarea Boeing și, respectiv, Airbus.