Theresa May se pregătește să ”vândă” acordul Brexitului, până la Crăciun, țării și Parlamentului

Theresa May se pregătește să ”vândă” acordul Brexitului, până la Crăciun, țării și Parlamentului
scris 26 nov 2018

După ce a smuls un acord asupra Brexitului cu UE, premierul britanic Theresa May își reunește luni Cabinetul, iar apoi urmează să facă eforturi pentru a-și convinge - până la Crăciun - atât țara, cât și Parlamentul, de faptul că a obținut ”cel mai bun acord posibil”, relatează AFP.

Apoi May va da seamă, în fața deputaților, despre summitul european care a dat undă verde, duminică, ”acordului retragerii” și ”declarației politice” cu privire la ”relația viitoare”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea urmează să-și reafirme ”certitudinea absolută” că ”nu este posibil un acord mai bun” și să-i îndemne să-l susțină în numele interesului național.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

O respingere a acordului ar însemna ”o întoarcere la punctul de plecare”, care ”ar deschide ușa și mai multor disensiuni și incertitudini”, va avertiza ea, potrivit unor fragmente din discursul său, difuzate în avans.

Xiaomi a doborât recordul pentru cele mai multe magazine deschise simultan CITEȘTE ȘI Xiaomi a doborât recordul pentru cele mai multe magazine deschise simultan

Acordul încheiat după negocieri îndelungate și dureroase, urmează să fie supus aprobării Parlamentului britanic până la sfârșitul sesiunii - probabil în jur de data de 10 decembrie.

Însă opoziția laburistă condusă de către Jeremy Corbyn, ”Brexiter”-ii duri din tabăra sa conservatoare a lui May și micul său aliat agitat - Partidul Uniunist nord-irlandez DUP clamează că vor vota împotriva textului - suplberându-i asfel fragila majoritate de aproximativ zece mandate.

Conducătoarea conservatoare a recunoscut, în fața interlocutorilor săi europeni, în acest weekend, că nu dispune de o majoritate în Parlament în acest stadiu.

Însă ea a subliniat că intenționează să-i înfrângă pe deputații din Partidul său Conservator, prevenindu-i că jumătate dintre ei își vor pierde mandatele în alegeri legislative care ar putea să aibă loc în urma unui vot de respingere a textului, sublinia duminică o sursă europeană.

”HAOS ECONOMIC”

”Aritmetica, la ora actuală, ridică o provocare adevărată, dar se pot schimba multe lucruri în următoarele două săptămâni”, a subliniat, la rândul său, duminică, ministrul de Externe Jeremy Hunt, la BBC.

”Eu cred că colegii mei se vor gândi înainte de toate la interesul național”, a adăugat el, având în vedere ”riscuri foarte mari” și ”incertitudinea” provocate de un vot de respingere a acordului Brexitului.

Însă, în rândul ”Brexiter”-ilor, fostul lider al Partidului Conservator Iain Duncan Smith, întrebat în acest sens, duminică, de postul de televiziune Sky News, a răspuns că va fi ”foarte, foarte dificil” să se adopte un text care a ”făcut prea multe concesii UE”.

Chiar dacă Parlamentul ar vota în favoarea acordului Brexitului său, problemele Theresei May nu s-au terminat.

Conducătoarea DUP Arlene Foster, care se pronunță ferm împotriva textului, din cauza statutului special acordat irlandei de Nord în vederea evitării unei frontiere fizice cu republica Irlanda, a amenințat cu retragerea susținerii Guvernului în cazul în care acordul trece de Parlament.

”Trebuie să revizuim acordul de încredere și susținere” a Guvernului, a declarat ea, în contextul în care cei zece deputați DUP îi asigură fragila majoritate absolută lui May.

”SCRISOARE CĂTRE NAȚIUNE”

Theresa May s-a lansat totodată într-o operațiune de comunicare directă cu concetățenii săi.

Ea a scris, astfel, o ”scrisoare către națiune” cu acente solemne, publicată duminică, în care îndeamnă țara la unitate națională în spatele acordului Brexitului, în perspectiva unei ”reconcilieri” după ani de deșirare între eurofili și eurosceptici, în urma referendumului din iunie 2016 care a aprobat Brexitul cu 52% din voturile exprimate.

Criticată adesea din cauza charismei sale și a unei rețineri apropiate răcelii, ea a făcut recurs la tot farmecul de care dispune răspunzând ascultătorilor, în direct, la BBC, vineri.

Proiectul de acord este ”bun pentru Regatul Unit” și ”răspunde dorințelor poporului britanic”, permițând țării să reia controlul asupra banilor, legilor și frontierelor sale, enumeră ea neîncetat.

May poate cel puțin să conteze pe susținerea mediilor economice, care nu au nevoie de multă persuasiune, întrucât perspectiva ca acordul să eșueze este cel mai rău coșmar al lor, deschizând posibilitatea unui ”no deal” care ar crea ”haosul economic”, sublinia sâmbătă ministrul Finanțelor Philip Hammond.

Acordul prevede o perioadăde tranziție de 21 de luni după Brexit - stabilit la 29 martie 2019 -, în cursul căreia nu se schimbă aproape nimic între cele două părți și care ar putea să fie prelungită până în 2022.

A mai rămas, astfel, următoarea piesă de rezistență - negocierea ”relației viitoare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
theresa may
brexit