Theresa May se întoarce în arena Parlamentului pentru a-și prezenta ”planul B” cu privire la Brexit

Theresa May se întoarce în arena Parlamentului pentru a-și prezenta ”planul B” cu privire la Brexit
scris 21 ian 2019

Premierul britanic Theresa May le prezintă luni ”planul B” cu privire la Brexit deputaților care au respins masiv prin vot, săptămâna trecută, acordul divorțului pe care ea l-a încheiat cu dificultate cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Cu doar zece săptămâni înaintea ieșirii prevăzute din UE, la 29 martie, conducătoarea conservatoare este nevoită să găsească o cale prin care să evite ca a cincea economie mondială să plece fără acord, ceea ce ar însemna riscuri de penurie, blocaje monstru în porturi și prăbușirea lirei sterline - în contextul în care mai multe grupuri de deputați vor să încerce să scurtcircuiteze Guvernul, cu scopul de a evita un ”no deal” sau să amâne data ieșirii, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Afișându-și voința de a obține un consens politic, May s-a întâlnit în ultimele zile atât cu lideri din opoziție, cât și cu numeroși deputați din partidul său și conducători ai micului partid unionist nord-irlandez DUP, aliatul său în Parlament.

Vicepremierul italian Luigi Di Maio vrea ca Uniunea Europeană să sancționeze țările care \ CITEȘTE ȘI Vicepremierul italian Luigi Di Maio vrea ca Uniunea Europeană să sancționeze țările care "sărăcesc" Africa, în frunte cu Franța

Însă inițiativa s-a împotrmolit, opoziția denunțându-i intransigența - și mai ales refuzul de a îndepărta eventualitatea unei ieșiri din UE fără acord.

TRATAT CU IRLANDA

Potrivit The Sunday Times, May plănuiește să propună un tratat bilateral Irlandei, cu scopul de a depăși unul dintre principalele puncte de blocaj ale acordului ieșirii - soluția numită ”plasă de siguranță” (sau "backstop").

Această dispoziție - menită să evite o întoarcere la o frontieră fizică între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord și care ar urma să intre în vigoare doar în ultim recurs - prevede o Uniune Vamală minimală între Regatul Unit și UE, iar în privința Irlandei de Nord o aliniere la anumite reglementări europene în domeniile sanitar și al taxelor.

Însă este necesar să convingă UE - care a spus mereu că va refuza să redeschidă negocierile ”Tratatului retragerii”.

În ceea ce privește Dublinul, ministrul irlandez de Externe Simon Coveney a repetat duminică, într-un mesaj postat pe Twitter, că țara sa este ”absolut” atașată întregului tratat, ”inclusiv backstopului”.

Potrivit The Daily Telegraph, Theresa May s-ar gândi inclusiv să modifice Acordurile din Vinerea Mare, care au pus capăt sângeroasei perioade a Tulburărilor în Irlanda de Nord, cu scopul de a înscrie în document că Regatul Unit se angajează la absența frontierei terestre în Irlanda. Acest lucru ar permite Londrei să ocolească ”plasa de siguranță”.

”MEDIATOARE”

Deputații britanici vor putea amenda ”planul B” propus luni de May, după care va avea loc o dezbatere și un vot pe care ea le-a stabilit la 29 ianuarie, cu exact două luni înainte de Brexit.

În contextul în care opoziția a acuzat-o pe șefa Gvernului că se joacă cu timpul, cu scopul de a o forța să-i accepte acordul, cel puțin două grupuri de deputați transpartizani intenționează să depună amendamente cu scopul de a încerca să preia controlul asupra dosarului.

Unul dintre ele vrea să împiedice scenariul unei ieșiri fără acord, în timp ce al doilea, condus de deputatul conservator rebel Dominic Grieve, ar viza să suspende procesul ieșirii din UE.

Downing Street a catalogat aceste proiecte drept ”extrem de îngrijorătoare”.

Ministrul britanic al Comerțului Extern Liam Fox a avertizat că există riscul unui "tsunami politic” în cazul în care deputații nu respectă rezultatul referendumului din iunie 2016.

Cu toate acestea, deputatul laburist Hilary Benn, care conduce Comitetul însărcinat cu Brexitul în Camera Comunelor, consideră că aceste inițiative vizează să ”găsească o soluție la cearta creată de premier”.

În fața impasului în care se află May, cotidianul The Guardian consideră că ”ea trebuie fie să găsească aliați, iar în acest caz să facă compromisuri, fie, într-un fel sau altul, să reinițieze procesul Brexitului, ceea ce va cere și mai multă îndrăzneală”.

Fostul premier conservator John Major a încercat să- sară în ajutor, în weekend, sugerându-i să nu mai asculte de susținătorii Brexitului dur în cadrul Partidului Conservator (Tories) și să joace roul de ”mediatoare” și să le permită deputaților să se exprime prin vot asupra mai multor opțiuni cu scopul de a se stabilicare scenariu în vederea ieșirii din UE poate obține susținerea unei majorități.

El a îndemnat-o, de asemenea, să-și abandoneze ”liniile roșii” - între care se află și refuzul de a rămâne în piața unică, o opțiune menită să limiteze venirea de imigranți din alte state membre UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
theresa may
brexit