Temperaturile globale au depășit ținta de 1,5°C în ultimii doi ani

Temperaturile globale au depășit ținta de 1,5°C în ultimii doi ani
scris astăzi, 12:24

Temperaturile medii globale au depășit obiectivul de 1,5 grade Celsius stabilit la nivel internațional în ultimii doi ani, a declarat vineri un observator al UE, Pământul înregistrând cel mai cald an din istorie în 2024, în timp ce dezastrele naturale au crescut în frecvență și intensitate în întreaga lume, relatează France24.

Ultimii doi ani au depășit în medie o limită critică de încălzire pentru prima dată, temperaturile globale crescând „dincolo de ceea ce oamenii moderni au experimentat vreodată”, a declarat vineri o agenție a UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Prețul zahărului, la cel mai scăzut nivel din ultimii peste trei ani CITEȘTE ȘI Prețul zahărului, la cel mai scăzut nivel din ultimii peste trei ani

Acest lucru nu înseamnă că pragul de încălzire de 1,5°C convenit la nivel internațional a fost depășit definitiv, dar Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice a afirmat că acesta se apropie periculos de mult, scrie News.ro.

Monitorul UE a confirmat că 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, depășind 2023 și prelungind o serie de călduri extraordinare care au alimentat extreme climatice pe toate continentele.

În 2025 nu se anticipează un alt an record, deoarece Donald Trump, sceptic în materie de climă, își va prelua mandatul și se apropie un termen limită până la care națiunile trebuie să se angajeze să reducă și mai mult nivelurile în creștere ale gazelor cu efect de seră, însă serviciul meteorologic britanic preconizează că 2025 se va număra printre primii trei ani cei mai calzi din istorie.

Acest exces de căldură amplifică fenomenele meteorologice extreme, iar în 2024, țări din Spania până în Kenya, Statele Unite și Nepal au fost afectate de dezastre care au costat peste 300 de miliarde de dolari, conform unor estimări.

viewscnt
Afla mai multe despre
temperatura
meteo